Ajaleht: USA on teinud Al-Qaeda vastu salajasi rünnakuid

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Iraagis
USA sõdurid Iraagis Foto: AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide eriüksused on pärast 2004. aastat osalenud umbes 12 salajases välisoperatsioonis terrorirühmituse Al-Qaeda ja Süüria ning Pakistani islamimässuliste vastu.


Ajalehe tsiteeritud USA ametniku sõnul andis neile korralduse tollane kaitseminister Donald Rumsfeldt ja neid toetas president George W. Bush, kirjutab

The New York Times

.

Vastavalt loale võis erisanktsioonita rünnata Al-Qaedat ja teisi vaenulikke sihtmärke kõikjal maailmas ning seda ka riikides, mis pole Ühendriikidega sõjajalal.

Üks taolistele korraldusele põhinev rünnak toimus koos Luure Keskagentuuriga (CIA) 26. oktoobril Süürias, kus kohalike ametivõimude kinnitusel hukkus kaheks tsiviilisikut.

USA pole rünnakut ametlikult kinnitanud, kuid ametnike väitel oli selle sihtmärgiks Süürias viibinud Iraagi Al-Qaeda juht.

Ameerika sõjaväejuhid jälgisid rünnakuid otseülekandena CIA peakorterist Virginias, kuna mehitamata Predator-luurelennukid kandsid kaasas videokaameraid.

The New York Timesi järgi polnud võimalike rünnakute sihtmärkide hulgas Iraani.

Viimase nelja aasta jooksul on olnud enam kui kümme sõjaväelist operatsiooni, mis pole reaalselt toimunud liigse riski, diplomaatilise plahvatusohtlikkuse ja usaldusväärsete luureandmete nappuse tõttu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles