Troika Dialog: rubla võib kukkuda 30 protsenti

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100-rublased rahatähed Moskva trükikojas.
100-rublased rahatähed Moskva trükikojas. Foto: SCANPIX.

Venemaa vanim investeerimispank Troika Dialog teatas, et rubla devalveerimisel võib selle väärtus kukkuda kuni 30 protsenti.


«Ilma nafta hinna tõusuta või kapitalikonto paranemiseta peab keskpank lõpuks rubla devalveerima,» vahendas aripaev.ee Troika Dialogi peaökonomisti Jevgeni Gavrilenkovi sõnu.

«Keskmine Uraali nafta hind 60 dollarit barrelist viitab rubla 25-30 protsendisele nõrgenemisele valuutakorvi suhtes,» ütles Gavrilenkov.

Nafta hinna 61-protsendiline kukkumine juulikuisest tipust, aeglustuv majanduskasv ning investorite mure arenevate turgude suhtes vähendas 12 nädalaga 31. oktoobriks Venemaa valuutareservi 19 protsenti, 484,6 miljardile dollarile.

BNP Paribasi andmetel on investorid viinud Venemaalt kolme kuuga välja vähemalt 140 miljardit dollarit.

«Kui nafta hind kukub, kapital tormab Venemaalt välja ja rubla nõrgeneb, ei ole positsioonide hoidmine õigustatud,» ütles Axa Investment Managersi fondijuht Anas El Maizi. «Kui nafta hind stabiliseerub praegusel tasemel, on Venemaal mõningased hädad.»

«Aeglustuvat majandust ei saa stimuleerida, hoides fikseeritud valuutakurssi,» ütles Danske Banki arenevate turgude valuutastrateegia juht Lars Christensen. «Nad peavad oma suhtumist muutma, kasutamaks reserve majanduse päästmise nimel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles