Aasia võõrtöölised elavad Lätis ebainimlikes tingimustes

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riis.
Riis. Foto: Corbis / Scanpix

Läti telekanali teatel hoitakse Aasiast pärit võõrtöölisi ebainimlikes tingimustes ning viimastel kuudel on neil palgarahast jagunud vaid riisi ostmiseks.

Läti ettevõttele Frip Ltd kuuluvas ja Riia rajoonis asuvas saekaatris töötab 12 Aasia päritolu võõrtöölist, vahendab Leta Läti telekanali LNT saadet.

Kõik võõrtöölised elavad ühes ruumis ning neile lubati kuupalgaks 850 USA dollarit (ligi 10 473 Eesti krooni) palka, kuid tegelikult makstakse vaid veidi enam kui 100 dollarit (ligi 1232 Eesti krooni). Viimastel kuudel on nad toitunud vaid riisist ja veest, mis on kollast värvi.

Võõrtöölised otsustasid streikida, kuna neile pole makstud lubatud palka. 

Teletöötajatel ei õnnestunud kohtuda saeveski juhtkonna esindajatega, saekaatri turvamees aga kinnitas, et ei tea võõrtöölisest midagi.

Kui telejaama esindajad veidi aja pärast taas koos tõlgiga saekaatrisse läksid, siis ei lubatud neil selle territooriumile siseneda ning võõrtöölised olid nende eluruumi luku taha pandud.

Võõrtööliste esindaja kinnitas telejaamale antud telefoniusutluses, et neil on olemas kõik vajalikud dokumendid ja load Lätis töötamiseks.

Ainus probleem olevat firma Interman Latvijaga, kes jätab tööliste palga suures osas endale. Väidetavalt on tegu tasuga, mille eest võõrtöölisi saeveskisse tööle viiakse.

Aasia võõrtöölistele jääb kätte vaid summa, millest vaevu jätkub toidu ostmiseks. Ebainimlike tingimuste tõttu on Aasia töölised ostnud kojusõidupileti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles