Euroopa Liidu kaitseministrid rõhutasid sõjaliste võimete tugevdamise vajadust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: Reuters / Scanpix.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales täna hommikul Euroopa Kaitseagentuuri juhtkomitee istungil ning Euroopa Liidu kaitseministrite ametlikul kohtumisel, kus arutati peamiselt Euroopa sõjaliste võimete arendamist.

Samuti arutati kohtumisel Euroopa Kaitseagentuuri töö tõhustamist, Euroopa Liidu sõjalisi operatsioone Tšaadis ning ettevalmistamisel olevat mereoperatsiooni Somaaliasse.

Kohtumisel algatati ka Erasmuse programmi eeskujul noorte ohvitseride vahetusprogrammi idee. 

«Eriliselt tõstatati seekordsel Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumisel üles sõjaliste võimete tugevdamise vajadus – peame suutma kriiside korral õigel ajal ning adekvaatsete vahenditega reageerida. Tugev Euroopa on kõigi meie huvides,» ütles Aaviksoo.

Sõjaliste võimete tugevdamise küsimuses kiideti heaks mitmed võimete arendamise projektid, sealhulgas kinnitati Eesti osalus Euroopa Kaitseagentuuri juhitavas miinitõrjeprojektis.

Samuti rõhutati Suurbritannia ja Prantsusmaa algatatud helikopteriinitsiatiivi elluviimise olulisust, millega on liitunud ka Eesti.

«Miinitõrje on meie mereväe peamiseks ülesandeks, seega näeme suurt lisaväärtust Euroopa Kaitseagentuuri vastavasisulises projektis. Nii on ka Eesti kaasamine helikopteriinitsiatiivi lähtunud praktilisest vajadusest – meie õhuvägi on küll väga professionaalne, kuid praktiseerimisvõimalusi on seni olnud vähe,» ütles kaitseminister Aaviksoo.

Kaitseministrid käsitlesid kohtumisel ka Euroopa Liidu mereseire võrgustiku loomise, mitmerahvuseliste sõjaliste üksuste kasutamise ning tsiviilisikute evakueerimise koordineerimise küsimusi.

Kaitse- ja välisministrite ühiskohtumisel üld- ja välisasjade nõukogu raames käsitleti nii poliitilist kui julgeoleku olukorda Lääne-Balkanil ja Afganistanis ning arutati  Euroopa Liidu sõjalise operatsiooni ALTHEA tulevikku Bosnia-Hertsegoviinas.

«Afganistani väljakutsed on täna suured ka rahvusvahelise avalikkuse jaoks. Euroopa Liit saaks ja peaks panustama palju enam eelkõige Afganistani politsei ülesehitamisele. Ilma usaldusväärse politseita on raske tagada ka eelseisvate Afganistani presidendivalmimiste julgeolekut,» sõnas kaitseminister Aaviksoo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles