Majanduseksperdid materdavad Soome uut valitsusprogrammi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome järgmine peaminister Jyrki Katainen
Soome järgmine peaminister Jyrki Katainen Foto: SCANPIX

Majandusasjatundjad kritiseerivad teravalt Jyrki Kataineni valitsuse programmi, mis ekspertide hinnangul ei erguta majanduskasvu, vaid rahuldub lahjade kompromisside ja jagamispoliitikaga.

Ka riigi võlakoorma ja majanduse jätkusuutlikkuse esitatavatest väljakutsetest pole kriitikute sõnul korralikult kinni haaratud, vahendas Helsingin Sanomat Online.

Rootsi Konjunktuuriinstituudi uurimisjuht Juhana Vartiainen teeb uue valitsusprogrammi täiesti maatasa. Majanduse jätkusuutlikkuse seisukohast vaadatuna pole auahnust ollagi, lisas ta.

Tema arvates oleksid koalitsioonipartnerid pidanud rohkem arvestama rahandusministeeriumi nägemusega. Vartiainen peab ebapiisavaks 2,5 miljardi euro suurusi kärpeid ja maksude tõstmisi ning rõhutab, et see number oleks pidanud olema kaks korda suurem. Nüüd loodab valitsus aga majanduse kasvule.

Sotsiaaldemokraatliku taustaga Vartiainen peab programmi täiesti vastutustundetuks ja nõrgaks.
«Väheneva tööjõu ja nõrgeneva pensioniealiste ning tööealiste suhtega Soome on nii tohutu muudatus, et kodanikud ja poliitikud seda ei taju,» rääkis ta.

Pellervo majandusuuringute instituudi (PTT) tegevjuht Pasi Holm on seisukohal, et makse puudutavates otsustes pole majanduskasvule mõeldud esimeses järjekorras.

«Kui lühidalt öelda, siis on maksustamine tehtud õigluse seisukohast vaadatuna,» ütles Keskparteiga seotud Holm.

Soome tööstusliidu (Elinkeinoelämän keskusliitto) tegevjuht Mikko Pukkineni arvates on valitsus valinud jagamispoliitika. Talle valmistab hämmingut muu hulgas pensioniea tõstmise võimaluse puudumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles