Olukord Aafrika suurimas riigis on ärev

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar al-Bashir.
Sudaani president Omar al-Bashir. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Sudaani president Omar al-Bashir ähvardas peatada riigist eralduva Lõuna-Sudaani naftatarned.

Haagis asuva Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) poolt sõjaroimade ja inimsusevastaste kuritegude pärast tagaotsitavaks kuulutatud Bashir nõuab juulis lõppeva lepingu asemel uue kokkuleppe sõlmimist, mis puudutab naftarikka Lõuna-Sudaani naftatarneid, vahendas BBC.

Tema hinnangul peavad jaanuaris toimunud referendumil Sudaanist lahku löömise kasuks otsustanud lõunasudaanlased maksma Hartumile kas pool naftamüügi tuludest või tasuma infrastruktuuri kasutamise eest.

Bashir hoiatas, et kui Lõuna-Sudaan Hartumi ettepanekutega ei lepi, võivad võimud anda käsu naftakraanid kinni keerata. Seejuures pärineb Lõuna-Sudaanist kolm neljandikku riigi naftatoodangust, kuid enamik naftatorusid, naftatöötlemistehaseid ning peamine väljaveosadam asuvad Sudaani põhjaosas.

BBC korrespondendi James Copnalli sõnul on nafta Lõuna-Sudaanile äärmiselt oluline sissetulekuallikas, moodustades tuludest umbes 98 protsenti. Lõuna-Sudaani valitsus on välja käinud ka idee ehitada läbi Kenya ja Uganda uus naftatoru, kuid selle rajamine võtaks aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles