Serblased jahivad kindral Mladićit

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Serbia eriüksused otsisid riigi lääneosas täna läbi üht tehasekompleksi, lootuses leida sealt kaua tagaotsitud kunagine Bosnia serblaste armee komandör Ratko Mladić

Valjevo linnakeses läbi viidud siseministeeriumi operatsiooniks andis korralduse Serbia sõjakuritegude prokuratuur, vahendasid AFP ja BBC News.

Kohaliku meedia teatel nähti maskides politseinikke sisenemas automaatidega kohalikku aknavabrikusse. Ajakirjanikke sündmuspaiga lähedale ei lubatud. Esialgsetel andmetel hoonest kaua jahitud meest siiski ei leitud.

Samas ei otsi julgeolekujõud allikate sõnul ainult kindral Mladićit, vaid ka neid, kes võivad olla aidanud kaasa tema varjamisele kohtuvõimude eest. Valjevos otsiti väidetavalt läbi ka tehase juhtkonna kodusid, et leida tõendeid väidetavast rahalisest abist põgenevale komandörile.

Ratko Mladić on kõige tähtsam sõjakuritegudes kahtlustatav tegelane endise Jugoslaavia konfliktidest, keda pole rohkem kui kümne aasta jooksul kinni püütud. Haagi sõjakuritegude tribunalis süüdistatakse kurikuulsat komandöri genotsiidis, inimsusevastastes kuritegudes ja sõjaseaduste rikkumises. 

Spekulatsioonid tema peatsest tabamisest on hoogustunud pärast seda, kui suvel nabiti Belgradis rahvusvahelisele üldsusele ootamatult kinni Bosnia serblaste kunagine poliitiline liider Radovan Karadžić, kes oli aastaid elanud valeidentiteediga.

Euroopa Liit nõuab aga serblastelt ka kindral Mladići väljaandmist enne, kui riik saab ametlikult asuda pürgima ühenduse liikmesriigiks, mis on Belgradi üks peamisi sihte. Haagi tribunali tagaotsitute nimekirjas on lisaks temale veel vaid Horvaatia serblaste endine liider Goran Hadžić.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles