Teadlased: Fukushima on kui tiksuv pomm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirituskontroll Koriyamas Fukushima prefektuuris
Kiirituskontroll Koriyamas Fukushima prefektuuris Foto: SCANPIX

Reaktorituuma sulamine kolmes reaktoris, kiirgus õhus, radioaktiivne vesi – Fukushima tuumakatastroof pole kaugeltki veel läbi. Vastupidi: teadlased hoiatavad tiksuva ajapommi eest.

«Maailm on otsustanud seda teemat mitte enam tõsiselt võtta,» kritiseeris kliimafüüsik Mojib Lativ Leibnizi mereteaduse instituudist Kielis bild.de-le. «Kui Jaapani poliitikud oma sinised kaitseriided ära võtsid ja jälle lipsu ja pintsakuga välja ilmusid, oli katastroof avalikkuse jaoks läbi – aga seda see mõistagi pole.»

Sama meelt on ka USA teadlane Michio Kaku. Tema sõnul on Fukushima tiksuv ajapomm, avaldas CNN.

Võimud olevat algusest peale avalikkusele reaktorite tegeliku seisukorra osas valetanud. «Nad teadsid, kui palju radioaktiivset materjali paiskus. Nad teadsid, kui kaugel tuumareaktorite sulamine on. Nad teadsid, mis oht valitseb,» lisas Kaku.

Praeguseni pole Fukushima reaktoreid kontrolli alla saadud. Kuna kolmes reaktoris sulasid tuumad täielikult, paiskub keskkonda pidevalt kõrge radiatsioonitasemega materjali. Vähegi tugevam maavärin võib aga uue katastroofi põhjustada.

«See on justkui küüntega rippumine: stabiilne, kuid nad ripuvad siiski küüntega,» selgitas USA teadlane. Lisaks saasteainetest puhastamine pole veel tema sõnul korralikult alanud.

«See kestab 50 kuni sada aastat,» teatas Kaku, viidates radioaktiivse kiirguse kadumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles