Rwanda endine naisminister mõisteti genotsiidi ja vägistamise eest vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rwanda naine. pilt on illustratiivne.
Rwanda naine. pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Endine Rwanda naissoost minister mõisteti eluks ajaks vangi tegevuse eest genotsiidi ning Tutsi naiste ja tüdrukute vägistamise käigus.

65-aastane Pauline Nyiramasuhuko on esimene naine, kelle ÜRO tribunal Rwanda genotsiidis süüdi mõistis. Lisaks naisele mõisteti pärast kümme aastat kestnud kohtuprotsessi süüdi ka tema poeg ja veel neli endist ametnikku, vahendab BBC.

Nyiramasuhukot, kes oli toona pereasjade ja naiste arengu minister, süüdistati massimõrva tellimises ja kaasaaitamises tema kodupiirkonnas Butares Rwanda lõunaosas.

ÜRO Rwanda Sõjakuritegude Tribunal  Tansaanias Arushas (ICTR) süüdistas teda osalemises valitsuse otsuses luua mässuliste rühmitusi üle riigi. Nende missioon oli võimalikult kiiresti kõrvaldada Tutsi populatsioon.

«Ta on mõistetud süüdi genotsiidi ja inimsusevastaste kuritegude eest, sealhulgas hävitamine, vägistamine ja tagakiusamine,» avaldas ICTRi esindaja Danford Mpumilwa Reutersile telefoni teel.

Samuti süüdistati teda Tutsi naiste röövimise ja vägistamise korraldamises koos oma pojaga, Arsene Shalom Ntahobaliga, kes oli genotsiidi ajal umbes 20-25 aastane. Ka Ntahobali mõisteti eluks ajaks vangi.

Nyiramasuhuko mõisteti süüdi seitsmes kuriteos 11st. Ise eitas ta kõiki süüdistusi. BBC teatel ei näidanud endine naisminister välja mingeid emotsioone.

1994. aasta Rwanda genotsiidi käigus tapeti saja päeva jooksul umbes 800 000 tutsit ja hutut. Hutu äärmuslased tapsid peamiselt tutsisid, aga ka oma poliitilisi vastaseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles