LAVi president: ÜRO resolutsioon ei andnud luba Gaddafi mõrvamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma (paremal) Mauritaania kolleegi Mohamed Ould Abdel Aziziga Aafrika Liidu  kohtumisel.
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma (paremal) Mauritaania kolleegi Mohamed Ould Abdel Aziziga Aafrika Liidu kohtumisel. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) president Jacob Zuma teatas täna, et ÜRO resolutsioon, mida NATO kasutab Liibüa pommitamise õigustamiseks, ei luba Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi mõrvamist või valitsuse kukutamist.

«NATO ja selle liitlaste jätkuv pommitamine on mure, mille tõstatas meie komitee ja Aafrika Liigu assamblee, kuna resolutsioon 1973 siht oli kaitsta Liibüa inimesi ja hõlbustada humanitaarabi,» avaldas Zuma. «Kavatsus polnud lubada režiimimuutuse või poliitilise mõrva plaane.»

Zuma lisas, et praegune patiseis on tsiviilisikutele ja kogu regioonile väga halb. «Aafrika inimesed tahavad näha Liibüa konflikti kohest lõppu ja demokraatliku vabanemise protsessi algust,» lisas ta.

Zuma kutsus nii Gaddafit ja ka üleminekuvalitsust tegema rahu saavutamiseks kompromisse.

«Lahendus peab Liibüas olema poliitiline ja on Liibüa inimeste kätes. Meie Liibüa vennad ja õed – need, kes on võimude hulgas ja need, kes on üleminekuvalitsuses – peavad tegutsema julgelt ja näitama juhtimisvõimet.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles