Maailm meenutab Esimest ilmasõda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna peetakse üle kogu maailma tseremooniaid, et tähistada 90 aasta möödumist esimese maailmasõja lõpust koos veel viimaste elusolevate veteranidega.

 

Euroopa suurim mälestusüritus korraldatakse Prantsusmaa kirdeosas, Verduni lähedal, kus väldanud kuudepikkuses verevalamises hukkusid 1916. aastal sajad tuhanded sõdurid, vahendas BBC News. Tänapäeval peetakse seda paika prantslaste ja sakslaste leppimise sümboliks.

Verduni lahingu epitsentris olnud Fort Douaumonti saabusid Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozyga aukülalistena ka Briti troonipärija prints Charles ja tema uus kaasa Cornwalli hertsoginna Camilla, samuti Saksa parlamendi spiiker Peter Müller ning esimene naissoost Austraalia kindralkuberner Quentin Bryce. Sarkozy külastab hiljem ka lähedalasuvat Saksa surnuaeda.

Briti peaminister Gordon Brown osaleb õhtusel tseremoonial Londoni kesklinnas asuva sõjamemoriaali juures, kus pühapäeval juhtis rahvuslikku mälestusüritust kuninganna Elizabeth II. Täna saabuvad sinna ka kolm neljast veel elusolevast Briti veteranist: 112-aastane Henry Allingham, 110-aastane Harry Patch ja 108-aastane Bill Stone, kes esindavad vastavalt kuninglikke õhujõude, armeed ja mereväge.

Greenwichi meridiaani aja järgi täpselt kell 11 algas kaheminutiline vaikus, et meenutada täpset relvarahu jõustumise aega – 11. kuu 11. päeva 11. tundi. Samal ajal peetakse hulgaliselt väiksemaid mälestusüritusi mitmel pool mujal Suurbritannias, Prantsusmaal ja mujal üle kogu maailma, ka hilisel tunnil otsustavalt sõtta astunud Ameerika Ühendriikides, kus täna tähistatakse veteranide päeva.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles