Varahaldurid paluvad rikastel taas riskida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100-dollarilised rahatähed.
100-dollarilised rahatähed. Foto: Reuters / Scanpix.

Finantsnõunikud ja varahaldurid on võitnud tagasi finantskriisi valudest taastuvate rikaste usalduse ja peaksid nüüd paluma neil rohkem raha riskantsematesse investeeringutesse paigutada, ütleb Merrill Lynchi ja Capgemini maailma rikkusraport.


Näiteks võiksid investorid taas rohkem mõtelda aktsiate ja toorme peale.

Raportist selgub, et rikkad inimesed (ehk isikud, kellel on investeerimiseks üle 1 miljoni dollari) käivad oma rahaga siiani konservatiivselt ümber, kuna nad ei usalda regulaatoreid ja on mõnevõrra skeptilised ka turgude suhtes.

Selle maailma rikkad on paigutanud 18 600 miljardit dollarit ehk 43,5 protsenti oma varast sularahasse või fikseeritud tuluga instrumentidesse.

Seetõttu magasid nad maha viimase kahe aastaga toimunud aktsiahindade tõusu.

Raporti sõnutsi peaksid nõustajad nüüd oma klientidega «arutama, kas nood pole mitte üleliia konservatiivsed, pidades silmas ka seda, et tõusev inflatsioon sööb ära teatud varaklasside niigi madalad intressid».

Rikastele isikutele omaseks saanud konservatiivne strateegia on mõjunud muserdavalt varahaldusfirmade tuludele.

2012. aasta lõpuks peaks aktsiatesse paigutatud vara osakaal aga ronima üles 5 protsendi võrra ja saavutama 38 protsendi taseme, kuna «investorite usaldus ja riskivalmidus taheneb ja kasvab».

Finantskriisi pärand on varahalduritele mitmes mõttes ebamugav. Neilt oodatakse nüüd avatumat suhtlemist klientidega ning erinevate lõivude «lahtiseletamist».

Ühtlasi tuleb neil leiutada uusi strateegiaid, mis vastaksid rikaste naiste vajadustele.

Nimelt on naiste osakaal selle maailma jõukate hulgas kasvanud kahe viimase aastaga 3 protsendi võrra – 27 protsendini.

Merrill Lynch ja Capgemini usuvad, et uutes tingimustes osutuvad edukaks pigem täisteenust pakkuvad finantsasutused, kui erinevad varahaldurid ja sõltumatud fondid.

Raport soovitab firmadel rikastele rohkem eripakkumisi teha, pakkudes näiteks ettevõtjaile soodustusi ning kaastates nõustamisprotsessi eksperte võimalikult paljudest firma osakondadest.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles