Vene spioonid USA-le paljastanud polkovnik sai pika vangistuse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene eksspioon Anna Chapman on nautinud meedia tähelepanu pärast USAst välja saatmist.
Vene eksspioon Anna Chapman on nautinud meedia tähelepanu pärast USAst välja saatmist. Foto: SCANPIX

Moskva ringkonna sõjaväekohus mõistis Ameerika Ühendriikides Vene spioonid paljastanud Aleksandr Potejevi süüdi, karistades teda tagaselja 25-aastase vangistusega.

Kohtu otsuse järgi on välisluure (SVR) polkovnik Potejev (58) süüdi Vene agentide grupi välja andmises ja desertöörluses. Kohus võttis talt ära polkovniku sõjalise auastme ja Punatähe ordeni, vahendas Kommersant Online.

Peamise tunnistajana astus protsessil üles Anna Chapman, kes kuulus USAst Venemaale välja antud luurajate hulka ja kelle tegevus on pärast seda pälvinud Venemaal laialdast tähelepanu.

Vene meedia andmetel tunnistasid ka teised spioonid, et Potejev omas sensitiivset informatsiooni, mille abil suutsid USA ametnikud venelastest agendid kinni võtta.

SVRi ametlik esindaja Sergei Ivanov ütles RIA Novostile, et luure kohtu tänast otsust ei kommenteeri.

Potejev põgenes eelmisel aastal Ameerika Ühendriikidesse ja andis CIA-le üles kümnest agendist koosnenud grupeeringu. Spioonide vahetus kahe suurriigi vahel mullu suvel oli suurim omataoline ettevõtmine pärast külma sõja perioodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles