Kambodžas algas kohtuprotsess punakhmeeri liidrite üle

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtualused vasakult paremale: endine president Khieu Samphan, endine välisminister Ieng Sary, endine sotsiaalminister Ieng Thirith ja «Vend number kaks» Nuon Chea.
Kohtualused vasakult paremale: endine president Khieu Samphan, endine välisminister Ieng Sary, endine sotsiaalminister Ieng Thirith ja «Vend number kaks» Nuon Chea. Foto: SCANPIX

Täna algas Kambodžas kohtuprotsess nelja endise punakhmeeri üle. Neid süüdistatakse «null-aasta» revolutsiooni ajal toime pandud sõjakuritegudes.

Praeguseks vanad ja põdurad kohtualused kuulusid omal ajal Pol Poti lähiringkonda. Aastatel 1975-1979 tapsid ultra-maoistlikud punased khmeerid Pol Poti eestvedamisel ligi 1,7 miljonit Kambodža elanikku. Antud perioodi on nimetatud ka surmaväljade ajastuks.

«Vend number kaks» Nuon Chea, riigi endine president Khieu Samphan, endine välisminister Ieng Sary ja endine sotsiaalminister Ieng Thirith kuulasid täna emotsioonitult neile ette loetud süüdistusi. Pilgeni täis kohtusaalis toimuvat kannab üle ka Kambodža riiklik televisioon.

Punaste khmeeride režiimi ajal pühiti maa pealt ligi veerand Kambodža elanikkonnast. Neid piinati, hukati, näljutati ja kurnati.

Nelja kohtualust süüdistatakse inimsusevastastes kuritegudes ja genotsiidis. Sellele lisanduvad süüdistused mõrvas, orjastamises, poliitilises ja usulises tagakiusamises, ebainimlikus kohtlemises ning seadustevastases vangistamises.

Kõik neli eitavad nendevastaseid süüdistusi ja kohtuistung kestab arvatavasti aastaid.

«Alates Nürnbergi protsessist pole toimunud sedavõrd olulist ja keerulist kohtuprotsessi,» ütles rahvusvaheline kaassüüdistaja Andrew Cayley AFP-le, vihjates sellega natsidest sõjakurjategijate rahvusvahelisele tribunalile aastail 1945-1946.

Praegust protsessi on aastaid ette valmistatud. ÜRO toetusel loodud sõjakuritegude tribunal moodustati 2006. aastal pärast pea kümme aastat kestnud läbirääkimisi ÜRO ja Kambodža vahel.

Kohtualuste tervislik seisund on omaette probleemiks. Noorim süüdistatav on 79 ja vanim 85 aastat vana, peale selle kannatavad nad kõik erinevate tõbede all. Nii pole üldsegi kindel, et nad ise oma kohtuotsuse ära jõuavad kuulata.

Kuigi paljud režiimis ellujäänud loodavad, et algav kohtuprotsess heidab valgust Kamodža sünge perioodi sündmustele, pole kolm kohtualust peale Khieu Samphan’i erilist koostööhuvi üles näidanud.

«Vend number ühe» Pol Poti juhitud kommunistlik režiim tühjendas Kambodža linnad elanikest, kaotas raharingluse ja sulges koolid. Punakhmeeride hirmuvalitsuse lõpetas 1979. aastal Vietnami sissetung. Pol Pot ise suri 1998. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles