Kongo sõdurid rüüstasid külasid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜRO missiooni pressiesindaja teatel vägivallatsesid mässuliste vastu saadetud sõdurid Kongo DV idaosa külades, kus nende ohvriks langesid ka tsiviilelanikud.

 

Kanyabayonga piirkonnas algas rüüstamine juba eile pärastlõunal ning kestis läbi öö, teatas kolonelleitnant Jean Paul Dietrich meediale. Tema sõnul on teateid ka naiste vägistamisest, vahendas BBC News.

Dietrichi andmetel puhkes vägivald valitsuse kontrolli all olevates külades, ent selle võisid sütitada kuulujutud mässuliste rünnakust. Praeguseks on olukord tema kinnitusel taas kontrolli all. Samas on ka teateid, et osa abitöötajatest võib olla jäänud ohtlikusse piirkonda lõksu.

Kongo DV väed võitlevad riigi idaosas mässulise tutsi kindrali Laurent Nkunda vastu, kes alustas kahe nädala eest pealetungi Goma linnale, kuid kuulutas hiljem välja relvarahu, et võimaldada kohalikele elanikele humanitaarabi.

Nkunda tahab enda sõnul kaitsta tutsisid vaenulike hutude rünnakute eest. Konflikti juured peituvad eelmisel aastakümnel maailma vapustanud Rwanda genotsiidis, mille järel paljud veresaunas osalenud hutud põgenesid kättemaksujanuliste tutsi vägede eest naaberriiki.

Kongo DV valitsus keeldub temaga läbirääkimisi pidamast, süüdistades oma kunagist liitlast sõjakuritegudes. Nkunda ähvardab aga vajadusel tungida kuni pealinna Kinshasani välja, kui teda ei kaasata aruteludesse maavaraderikka riigi tuleviku üle. ÜRO süüdistab sõjakuritegudes mõlemat poolt

Põhja-Kivu provintsis ägenenud konflikti tõttu võis paaril viimasel nädalal senisest elupaigast põgeneda ligi veerand miljonit inimest ning tühjenenud on ka mitmed varasemast tegutsenud pagulaslaagrid. 

Rwanda piiri lähedal kahe aasta eest alanud kriis on kokku tekitanud juba üle miljoni pagulase. Kümned tuhanded inimesed kogunesid viimaste sündmuste tõttu laagrisse Goma linna ümber.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles