Rwanda palus Saksa suursaadikul lahkuda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aafrika keskosas asuva Rwanda välisministeerium palus maalt lahkuda Saksamaa suursaadikul, kuna suhted kahe riigi vahel pingestusid kõrge ametniku vahistamise tõttu Euroopas.

Frankfurdi lennujaamas arreteeriti pühapäeval protokollidirektor Rose Kabuye, kes saabus Saksamaale, et teha ettevalmistusi Rwanda presidendi Paul Kagame visiidiks, vahendas Reuters. Sakslaste kinnitusel ei kuulunud aga naine ametlikku delegatsiooni ning seega ei kaitsnud teda diplomaatiline puutumatus.

Kabuye on üks üheksast rwandalasest, kelle kinnipidamiseks andis kahe aasta eest rahvusvahelise orderi Prantsusmaa kohus, kus neid süüdistatakse seotuses Rwanda endise hutust presidendi Juvenal Habyarimana lennuki allatulistamisega 1994. aastal. Seda intsidenti peetakse üheks põhjuseks, mis viis riigis umbes 800 000 inimelu nõudnud genotsiidini.

«Me palusime Saksa suursaadikul lahkuda, kuni see küsimus on lahendatud,» ütles Rwanda välisminister Rosemary Museminali, kelle sõnul kutsus riik ka oma suursaadiku Berliinist koju konsultatsioonidele. «Me pole katkestanud täielikult suhteid Saksamaaga,» lisas ta samas. «See ei ole püsiv samm.»

Aafrika riigi president Paul Kagame, kes saabus nüüd ise Frankfurti, on hoiatanud, et tema tähtsa abilise vahistamine mõjutab suhteid nii Saksamaa kui ka Prantsusmaaga. Kabuye arreteerimist taunis täna ka Aafrika Liit, kuid ilmselt annavad sakslased vahistatud ametniku kõigest hoolimata õige pea üle prantslastele.

Rwanda kohtuallikate sõnul plaanivad võimud samal ajal 23 prantslase, nende seas mitme kõrge riigitegelase ja sõjaväelase, tagaotsitavaks kuulutamist seoses eelmise kümnendi genotsiidiga, sest väidetavalt korraldati tollased massimõrvad Prantsusmaa valitsuse teadmisel.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles