Boeing ja SpaceX ei suuda ilmselt saata 2019. aastal astronaute ISS-i

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeing Starliner kosmosekapsel.
Boeing Starliner kosmosekapsel. Foto: Reuters / Scanpix

Boeing ja SpaceX ei suuda ilmselt saata järgmisel aastal astronaute Rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS), selgus USA valitsuse auditist.

USA kosmoseagentuur NASA kaasas need kaks kompaniid 2014. aastal arendama raketti, mis võiksid toimetada astronaute kosmosejaama, kui praegune leping Vene kosmoselaevade Sojuz kasutamiseks 2019. aasta novembris läbi saab.

Kumbki kompanii ei ole aga ilmselt selleks ajaks valmis korraldama mehitatud lende, seda mitmesuguste viivituste võttu nende programmide sertifitseerimisel, ütles sõltumatu auditiamet (GAO) kolmapäeval avaldatud raportis.

"Võib tekkida vahe (USA) ligipääsul ISS-i, kui meeskondade kommertsprogramm (CCP) kogeb täiendavaid viivitusi," ütles GAO.

"Kuigi NASA on hakanud arutama võimalikke variante, ei ole tal praegu tegevuskava, kuidas tagada katkematu kohalolek ISS-is pärast 2019. aastat," märgiti auditis.

"On võimalik, et kumbki lepinguosaline ei ole valmis enne 2020. aasta augustit, mis tekitab vähemalt üheksaks kuuks võimaliku vahe ligipääsus," lisas GAO.

Raportis märgiti, et USA võib taotleda täiendavate Sojuzi kohtade saamist, kuid see võib osutuda raskeks.

"Kosmoselaeva ehitamise protsess ja lepingute sõlmimine selles olevate kohtade täitmiseks võtab tavaliselt kolm aastat, mis tähendab, et lisakohti ei ole enne 2021. aastat," lisati dokumendis.

NASA lõpetas USA kosmosesüstikute programmi 2011. aastal ning on kasutanud astronautide toimetamiseks ISS-i Venemaa abi.

Boeing, mis arendab kosmosekapslit Starliner, ei saa sertifikaati ilmselt enne 2019. aasta detsembrit, kuigi esialgne ajakava nägi ette seda 2019. aasta jaanuaris. SpaceX-i kosmosekapsli Dragon sertifitseerimine leiab 2019. aasta veebruari asemel ilmselt aset mitte enne 2020. aasta jaanuari.

Praegu viibivad ISS-is kolm ameeriklast, kaks venelast ja üks sakslane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles