Tallinna-Helsingi reisilaevadel veetakse üha enam plahvatusohtlikke esemeid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoaku
Autoaku Foto: SCANPIX

Soome tolliametnike teeb murelikuks plahvatusohtlike esemete salakaubaveo suurenemine Helsingi-Tallinna vahel kurseerivatel reisiparvlaevadel.

Soomest Balti riikidesse illegaalselt toimetatavad vanad autoakud kujutavad endast suurt ohtu eriti koos samas pakiruumis veetavate kütusekanistritega, vahendas YLE.

Tolliameti peainspektori Pauli Nykäneni sõnul toimetatakse iga nädala laevadele autosid, mis ohustavad kogu laeva turvalisust. «Eelmisel kolmapäeval leiti ühest autost 1300 kilogrammi akusid,» märkis ta.

Ohtu kujutavad happe- ja vesinikulekked ning lühised ja sädemed, mis võivad põhjustada tulekahju.

Vanu akusid veetakse ebaseaduslikult Baltimaadesse neis sisalduvate väärismetallide, peamiselt plii tõttu. Eelmisel aastal kogusid tollitöötajad kokku 36 000 kilogrammi vanu akusid.

Akude väljaveoks peab Soome keskkonnaametist võtma vastava loa, mida aga vahele jäänud akuvedajatel polnud.

Lisaks on mitmeid teisigi nõudeid, millest ei peeta kinni. Näiteks on last kinnitatud nii, et see hakkab merereisi ajal kõikuma, mis aga on keelatud.

Nappide võimaluste tõttu teevad tolliametnikud nädalas vaid mõne kontrollreidi. Sel aastal on neid olnud 24. «Pärast kindlasti ei saa me kõiki kätte,» tõdes Nykänen.

Inspektoritel tekib kahtlus, kui autojuhil pole Soome külastamiseks mingit põhjust. «Juhil pole näidata ette ühtegi tšekki ega mingit kaupa. Siin on käinud lihtsalt niisama ja seda ilma kindla aadressita, kus oleks viibitud. Ka kiirvisiidid, kus hommiku tullakse ja õhtul minnakse, pakuvad alati huvi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles