Putin: Venemaa tõusis Soome suurimaks partneriks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Vladimir Putin.
Vene peaminister Vladimir Putin. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa on muutunud Soome peamiseks kaubanduspartneriks, leiab peaminister Vladimir Putin, kes kohtub täna Moskvas naaberriigi kolleegi Matti Vanhaneniga.

 

 

Putin alustas tänast kohtumist sõnumiga, et Soome ei ole üks tähtsamatest partneritest ainult selle tõttu, et on naaberriik, vaid ka tänu suurenevale kahepoolsele kaubavahetusele, vahendas Helsingin Sanomat.

«2008. aasta esimesel poolaastal tõusis Venemaa meie statistika järgi Soome jaoks partneriks number üks, möödudes paljude näitajate poolest Saksamaast,» tsiteeris Putinit agentuur Interfax.

 

Vanhaneni sõnul on kaubavahetus Venemaaga kasvanud «vältimatult ja kindlalt» aastate jooksul. «Tõus võib jätkuda. Selle eelduseks on mitmekülgne koostöö tehnoloogia vallas,» lisas ta, mille peale Putin noogutas. Siis paluti ajakirjanikel järgnevate nõupidamiste ajaks saalist lahkuda.

Soome meedia andmetel arutavad kahe riigi valitsusjuhid tänasel kohtumisel erinevaid rahvusvahelisi päevakajalisi küsimusi, sealhulgas üleilmset rahandus- ja majanduskriisi, kuid ka kahe riigi suhete edasist arendamist.

Päevakorral on muu hulgas juba mainitud koostöö tehnoloogia vallas, samuti rohkem pingeid tekitavad transpordi- ja tolliküsimused.

Vanhaneni saadavad visiidil väliskaubandus- ja arenguminister Paavo Väyrynen ning transpordi- ja sideminister Anu Vehviläinen, kes osalevad Moskvas eraldi kohtumistel oma kolleegidega.

 

Väyrynen hakkab tõenäoliselt arutama keerulist puidutollide küsimust, millele pole seni mõlemat poolt rahuldavat lahendust leitud. Soome ministri hinnangul sõltub siin kõik nüüd Venemaast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles