Sudaani president kuulutas Darfuris välja vaherahu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir. Foto: Reuters / Scanpix

Sudaani riigipea Omar Hassan al-Bashir kuulutas täna riigi lääneosas asuvas Darfuris välja vaherahu.

«Käesolevaga kuulutan ma välja kohese tingimusteta relvarahu relvajõudude ja vaenutsevate fraktsioonide vahel eeldusel, et luuakse tõhusad jälgimismehhanismid ja neid täidavad kõik osapooled,» ütles Bashir, kelle sõnul alustatakse koheselt ka mässuliste desarmeerimist ja relvade kasutamise piiramist sõjaväes, vahendas Reuters.

Vaherahu toetab ka Sudaani valitsusasutuste esindajaid ja opositsioonijõude ühendav Sudaani kodanikeplatvorm, millest Dafuri mässulised otsustasid siiski kõrvale jääda. Foorum soovitas presidendil vabastada ka Darfuri poliitvangid, kuid riigipea otsustas seda ettepanekut eirata.

Alates 2003. aastast on kodusõjas hukkunud 200 000 inimest, kodudest on lahkunud hinnanguliselt 2,5 miljonit inimest.

ÜRO on Darfuri kriisi klassifitseerinud üheks maailma suuremaks humanitaarkatastroofiks. Juuli lõpus pikendas ÜRO Julgeolekunõukogu ÜRO ja Aafrika ühenduse Darfuri rahuvalveoperatsiooni mandaati veel ühe aasta võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles