USA luurejuhid vahetatakse ilmselt välja

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA President George W. Bush rahvusliku julgeoleku agentuuris (NSA) koos asepresident Dick Cheney, NSA direktori kindralleitnant Keith B. Alexanderi ja rahvusliku julgeoleku direktori Mike McConnelliga.
USA President George W. Bush rahvusliku julgeoleku agentuuris (NSA) koos asepresident Dick Cheney, NSA direktori kindralleitnant Keith B. Alexanderi ja rahvusliku julgeoleku direktori Mike McConnelliga. Foto: Reuters / Scanpix

The Washington Posti andmetel arvavad USA vabariiklaste administratsiooni ajal ametisse määratud luurejuhid, et seoses presidendi vahetumisega Valges Majas peavad uut ametit otsima ka nemad.

Demokraatide seas on mitmeid mõjukaid tegelasi, kes on allikate väitel vastu nii  rahvusliku julgeoleku direktori Mike McConnelli kui ka Luure Keskagentuuri (CIA) direktori Michael Haydeni jätkamisele, vahendas mainekat ajalehte AFP.

Selle peamiseks põhjuseks peetakse mõlema avalikku toetust president George W. Bushi administratsiooni vastuolulistele otsustele, mis puudutasid muu hulgas terrorikahtlusaluste karmi kohtlemist ja telefonikõnede pealtkuulamist.

Senati julgeolekukomisjonis istuva demokraadi kinnitusel on luurejuhtide saatuse küsimuses leitud konsensuslik nägemus. Posti andmetel sooviksid aga nii McConnell kui ka Hayden oma ametist jätkata.

Meedias on siiski juba pakkuma hakatud nimesid, kes võiksid neid asendada – teiste seas mainitakse kogenud vabariiklasest senaatorit Chuck Hagelit ja endist kõrget CIA ametnikku John Brennanit, kes kuulub ka praegu Obama üleminekumeeskonda.

USA rahvusliku julgeoleku direktori ametikoht loodi alles Bushi valitsusajal, pärast 9/11 terrorirünnakuid, ning eruadmiral McConnell tõusis eelmise aasta veebruaris teise isikuna sellesse ametisse. USA õhujõudude erukindral Hayden määrati CIA etteotsa aga kahe ja poole aasta eest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles