Venemaa katsetas tuumaraketti Bulava

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Borei-klassi tuumaallveelaev Juri Dolgoruki.
Borei-klassi tuumaallveelaev Juri Dolgoruki. Foto: SCANPIX

Venemaa tuumaallveelaevalt Juri Dolgoruki eile välja tulistatud ballistiline rakett Bulava tabas sihtmärki Kamtšatka polügoonil.

«Katsetus oli edukas kõikide parameetrite järgi,» kinnitas Venemaa kaitseministeeriumi esindaja Igor Konašenkov, kelle sõnul maandus Valgelt merelt välja tulistatud rakett õigel ajal umbes 6000 kilomeetri kaugusel asuval Kura polügoonil, vahendas uudistevõrk AFP.

Esmakordselt tulistati mandritevaheline rakett välja moodsaimalt ja Bulava jaoks spetsiaalselt disainitud Borei-klassi tuumaallveelaevalt Juri Dolgoruki. Seni olid kõik varasemad raketid sihtmärgi poole teele saadetud tuumaallveelaevalt Dmitri Donskoi.

«See on võimaliku edu algus,» kommenteeris Vene kaitseanalüütik Aleksander Golts. «Kaheksas edukas katsetus 15st on märk lootusest, aga ei enamat,» täpsustas Golts, kelle sõnul tuli edukas katsetus Vene sõjaväele hea uudisena.

NATO klassifikatsioonis SS-NX-30 nime kandvat raketti on katsetatud korduvalt, kuid neist paljud on ebaõnnestunud. Kaitseministeeriumi teatel on läbi viidud 15 katsetust, millest kaheksa on õnnestunud.

Raketikatsetused algasid 2004. aasta juunis, esialgse kava järgi oleks pidanud rakett mereväe relvastusse jõudma juba 2007. aastal. Konašenkovi sõnul loodetakse rakett relvastusse võtta aga tänavu või järgmise aasta alguses.

Tegu oli esimese Bulava raketikatsetusega sel aastal, kuid kaitseministeeriumi ametniku sõnul loodetakse tänavu korraldada veel neli raketikatsetust.

Borei-klassi uutele allveelaevadele mõeldud uus mandritevaheline rakett on loodud Topol-M raketi põhjal ja seda võib varustada kuni kümne tuumalõhkepeadega. Need suudavad kanda tuumalõhkepea rohkem kui 8000 kilomeetri kaugusel asuva sihtmärgini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles