USA saadab Leedu valitsust pedofiilide varjamises süüdistava poliitiku koju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė Foto: Juozas ValiuÅ¡aitis / AP/Scanpix

USA kohtunik lubas anda Leedule välja endine korruptsioonivastane poliitik ja kohtunik Neringa Venckienė, kes süüdistab Leedu valitsust pedofiiliajuhtumi kinnimätsimises.

Venckienė lahkus Leedust 2013. aastal, elab Chicago piirkonnas ning taotleb USAs rahvusvahelist kaitset.

Tema sõnul tapeti tema vend, kes üritas paljastada mehe tollal nelja-aastast tütart väärkohelnud pedofiiliajõuku varjata üritanud ametnikke. Väidetavalt väärkohtles jõuk tütart mehe abikaasa abiga.

Leedu kohus andis 2012. aastal korralduse anda laps emale tagasi, kuid avalikkus polnud sellega rahul ja sajad inimesed üritasid takistada ametnike katseid saada tütar kätte Venckienė kodust.

Leedu hinnangul takistab Venckienė lapse tagasiandmist emale ning nõuab USA-lt Venckienė väljaandmist.

USA välisministeerium kiitis väljaandmise heaks, kuid Venckienė taotles Chicagos föderaalkohtus väljaandmise peatamist tema varjupaigamenetluse lõpuni.

Kohtunik Virginia Kendall keeldus väljaandmist peatamast. «Kuigi kaasus tõstatab tõsiseid küsimusi USA väljaandmismenetluse ning tema koduriigi poliitilise ja õigussüsteemi sündsuse kohta, siis Venckienė pole väljaandmise peatamiseks esitanud piisavalt tõendeid,» ütles kohtunik.

«See kohus peab austama suveräänsete riikide õigust panna paika ja jõustada omaenda karistusseadustikku,» lisas Kendall.

Venckienė advokaadid andsid mõista, et vaidlustavad otsuse, kirjutas päevaleht Chicago Tribune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles