Kaljurand: Vene noored loevad «propagandaõpikuid»

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand 2007. aasta 2. mail Moskvas pressikonverentsil..
Marina Kaljurand 2007. aasta 2. mail Moskvas pressikonverentsil.. Foto: AP / Scanpix.

Vene noored õpivad ajalooõpikute asemel Kremli juhiste järgi koostatud nn propagandaõpikute järgi, ütles aastaid Moskvas suursaadikuna töötanud Maria Kaljurand.


Ta väitis intervjuus ERR Uudistele, et Vene riik sekkus «ülemäära jõuliselt» ajalooõpikutesse, mida koolidele soovitati ehk teisisõnu praktiliselt kohustuslikuks tehti.

«Kui Kreml annab korralduse kirjutada ajalooõpik ja selle ajalooõpiku iseloomustamiseks antakse üldised suunised: Stalin on kangelane, Gorbatšov on riigilõhkuja, Brežnev on mõttetu inimene, ja kui ajalooõpetajad hakkavad selliste juhiste järgi õpikut kirjutama, siis see on kõige vähem ajalooõpik ja rohkem on see propagandaõpik,» ütles Kaljurand.

Kaljurand meenutas, kuidas kohtumised Vene õpilaste või tudengitega algasid alati nn «vihkamise tunniga».

«Nad tahtsid minu kaudu Eestit ja eestlasi vihata ning esitasid esialgu täiesti ebaadekvaatseid küsimusi: kas Eestis tapetakse venelasi ja mis siis toimub jne,» kirjeldas Kaljurand vestlusi Vene noortega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles