Budapestis avati Ronald Reagani kuju

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Budapesti Ronald Reagani kuju.
Budapesti Ronald Reagani kuju. Foto: SCANPIX

Ungari peaministri Viktor Orbani ja USA eelmise välisministri Condoleezza Rice’i osavõtul avati täna Budapestis Ühendriikide endise presidendi Ronald Reagani kuju, kirjutab uudistevõrk AFP.


Aastatel 1981-1989 ameeriklaste 40. presidendina USAd tüürinud Reaganile avaldasid ungarlased sel moel tänu tema panuse eest Nõukogude Liidu lagunemisse ja kommunismi lammutamisse.

«Ronald Reagan juhtis muutusi targalt ja säilitas rahu,» ütles Orban oma kõnes. «Ajalugu langetas otsuse ja see otsus on ülevoolavalt heakskiitev. Seetõttu on meil vaja seda kuju Budapesti.»

George W. Bushi administratsiooni välisminister Rice meenutas Reagani toetust nendele, kellelt õigused on võetud, ja kutsus üles samas vaimus tegutsemisele.

2,2-meetrise pronkskuju püstitas Ungari Ronald Reagani Mälestuskomitee Ühendriikide riigimehe tänavu täituva 100. sünniaastapäeva puhul. Nagu märgib AFP, seisab see kuju iroonilisel moel kõrvuti Budapesti ainsa Nõukogude 1945. aasta «vabastusvägede» memoriaaliga, mis omakorda seisab vastakuti Ühendriikide saatkonnaga.

2006. aastal avati ühes Budapesti pargis Reagani büst ning hiljuti nimetati üks Ungari pealinna väljak Elvis Presley nimeliseks. Samas on aga varem Teise maailmasõja aegse USA presidendi Franklin D. Roosevelti nime kandnud tänav selles linnas ümber nimetatud Ungari riigimehe Istvan Szechenyi auks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles