Soome uus valitsus peab arutama ka abordiküsimust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklanna Erin Witkowski oma 16-kuuse poja Gradyga New Yorgi Central Parkis. Kui Witkowski arst tuvastas raseduse ajal, et ta kannab Downi sündroomiga last, üritas ta naisele avaldada survet, et too aborti teeks. Witkowski vahetas seepeale arsti ja sünnitas mullu veebruaris Grady.
Ameeriklanna Erin Witkowski oma 16-kuuse poja Gradyga New Yorgi Central Parkis. Kui Witkowski arst tuvastas raseduse ajal, et ta kannab Downi sündroomiga last, üritas ta naisele avaldada survet, et too aborti teeks. Witkowski vahetas seepeale arsti ja sünnitas mullu veebruaris Grady. Foto: SCANPIX

Abort on teema, kus Soome uue vikerkaarevalitsuses esindatud parteide seisukohad omavahel lahku lähevad, märgib uudistevõrk YLE.


Praeguste seaduste kohaselt võivad Soome naised raseduse omal soovil katkestada 20. nädalani, juhul kui lootel ilmneb puude või haiguse märke, saab aborti teha 24. rasedusnädalani.

Soome kristlike demokraatide seisukoht, mida nad kaitsesid kindlalt ka valitsusläbirääkimistel, oli see, et raseduse katkestamise piirtärmin peaks kõigil juhtudel jooksma 20. nädala juurest. See erakond tõi vastsesse valitsusprogrammi sisse ka punkti, mis seab eesmärgiks vähendada aborte ja uurida võimalusi karmistamaks praegu Soomes kehtivaid raseduse kehtestamise reegleid.

Soome vastne sotsiaal- ja tervishoiuminister Maria Guzenina-Richardson, kes kuulub sotsiaaldemokraatide ridadesse, ütles, et tema arvates aborti puudutavaid seadusi muuta vaja pole. «Minu hinnangul on praegune seadus hea ja üsna piisav,» tsiteeris teda YLE. «Seadusandluse karmistamine muudaks meid üheks Euroopa kõige konservatiivsematest riikidest ja seda ma ei ootaks.»

Kristlike demokraatide liider Päivi Räsänen aga juhtis tähelepanu sellele, et 24. nädala reegel rikub sündimata laste inimõigusi, sest juba 22. rasedusnädalal sündiva soovitud lapse võivad arstid inkubaatorisse kasvama panna.

Räsäneni sõnul tuleks aborte reguleerivasse seadusesse viia sisse ka punkt, mis lubab arstidel eetilistel põhjustel abordi tegemises mitte osaleda. Räsänen märkis, et võimalus tõekspidamiste tõttu abordi toimepanemisest keelduda on olemas kõigi teiste lääneriikide raseduse katkestamist puutuvates seadustes.

Et uues valitsusprogrammis on abortide vähendamise teema sees, koostatakse selle teema kohta raport. Räsänen loodab, et selle tulemuseks on ka seadusemuudatus. Guzenina-Richardson aga leiab, et nii ilmtingimata asjad minema ei pea.

Eesti seadused lubavad raseduse katkestada, kui see pole kestnud kauem kui 11 nädalat. Erandkorras võib aborti teha kuni 21. nädalani, seda juhul, kui rasedus ohustab naise tervist, sündival lapsel võib olla raske vaimne või kehaline tervisekahjustus, raseda haigus või tervisega seotud probleem takistab lapse kasvatamist, rase on alla 15-aastane või üle 45-aastane.

Vastavalt Eesti Raseduse katkestamise ja steriliseerimise seadusele ei saa naistearsti või muud tervishoiutöötajat kohustada rasedust katkestama ega raseduse katkestamise protseduurist osa võtma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles