USA välisminister külastab Mehhikot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: ANDREW HARNIK / AFP/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo külastab täna Mehhikot, kus kohtub riigi praeguse presidendi Enrique Peña Nieto ja järgmise presidendi Andrés Manuel López Obradoriga.

Pompeoga läheb kaasa Valge Maja nõunik Jared Kushner, kes on etendanud tähtsat rolli suhete säilitamisel Mehhikoga, rahandusminister Steven Mnuchin ja sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielsen.

Välisministeeriumi sõnul on visiidi eesmärk näidata USA-Mehhiko suhete jõudu ja tähtsust ning USA valitsuse innukust alustada koostööd järgmise Mehhiko valitsusega. Muu hulgas arutatakse rahvusvaheliste kuritegelike organisatsioonidega võitlemise viise, opioidiepideemiat USAs, kaubandussuhteid ning immigratsiooni.

Obrador vahetab Peña Nieto välja detsembris.

USA-Mehhiko sidemed on USA presidendi Donald Trumpi käe all oluliselt halvenenud. Tema valimiskampaania nurgakivide seas olid müüri ehitamine USA-Mehhiko piirile ning Mehhiko süüdistamine USA majandus- ja sotsiaalprobleemides.

Viimasel ajal kõrgub riikide kohal kaubandussõja oht, sest katsed muuta Põhja-Ameerika vabakaubandusleppe (NAFTA) tingimusi pole edu saatnud. Trump peab ka Kanadat hõlmavat NAFTA-t hävitavaks USA töökohtadele.

Samas asusid pinged langema pärast Obradori ametissevalimist. Mõlemad liidrid tegid positiivseid avaldusi valimiste järel toimunud telefonivestlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles