Poola opositsioon avalikustab Smolenski raporti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TU-154 rusud Smolenski lähedal.
TU-154 rusud Smolenski lähedal. Foto: SCANPIX

Mullu lennuõnnetuses hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński kaksikvend Jarosław Kaczyński avalikustab vahetult enne valitsuse uurimisraportit oma versiooni Smolenski katastroofi põhjustest.

Eile avalikustas endine peaminister ja praegune opositsioonijuht Jarosław Kaczyński «Valge raamatu» nime kandva uurimisraporti esimese osa, milles juhiti tähelepanu vajakajäämistele Venemaa riikidevahelise lennunduskomitee (MAK) jaanuarikuises uurimisraportis, vahendas Poola raadio koduleht.

Raportis leiti, et Vene lennukeskuse töötajad ei andnud presidendilennuki meeskonnale selgeid juhtnööre maandumiseks.

Opositsiooniline Seaduse ja Õigluse partei on olnud kogu ametliku uurimise vältel kriitiline nii Vene kui ka Poola uurijate töö suhtes. Pärast lennuõnnetust asutas erakond ka oma uurimiskomisjoni 96 inimelu nõudnud lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamiseks.

Rahvasaadik Antoni Macierewiczi juhitud uurimisgrupi töö tulemused avalikustataksegi «Valges raamatus», mis tõlgitakse nii inglise-, vene- kui ka saksa keelde ning avalikustatakse lähiajal.

Seni pole Poola ja Venemaa jõudnud ühisele seisukohale lennukatastroofi põhjuste osas ning õnnetuse asjaolud on tänaseni ebaselged. Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused.

Varssavi on aga jaanuaris avaldatud aruannet kritiseerinud ning peaminister Donald Tusk on seda nimetanud vastuvõetamatuks. Poola on väitnud, et Smolenski lennukeskus ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist.

Poola peaminister Donald Tusk nimetas jaanuarikuist raportit ühekülgseks, leides, et see ei kajasta vajakajäämisi lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös. Venemaa sõnul on uurimine olnud läbipaistev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles