Ukraina parlament tagandas spiikri

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipud parlamendihoone ees Kiievis.
Ukraina lipud parlamendihoone ees Kiievis. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina ülemraada tagandas kolmapäeval spiiker Arseni Jatsenjuki kaheks päevaks istungite juhtimiselt ning seejärel ka ametist.


Jatsenjuki kaheks päevaks istungite juhtimiselt eemaldamise ettepaneku panid hääletusele kolm fraktsiooni - Regioonide Partei, kompartei ja Volodõmõr Lõtvõni Blokk, kes süüdistasid spiikrit istungite eelarvamuslikus juhtimises ja eetikanormide rikkumises, vahendas Interfax.

Otsuse poolt hääletas 231 saadikut, lisaks Regioonide Partei, kompartei ja Lõtvõni bloki saadikutele ka üks saadik Julia Tõmošenko Blokist ning kaheksa saadikut valimisliidust Meie Ukraina - Rahva Omakaitse.

Pärast hääletust lahkus Jatsenjuk istungitesaalist, istungi juhtimise võttis üle Regioonide Partei liikmest asespiiker Oleksandr Lavrõnovõtš.

Seejärel võtsid Tõmošenko bloki saadikud piiramisrõngasse ülemraada kõnetooli, Regioonide Partei saadikud aga presiidiumi.

Tõmošenko bloki saadikute eesmärgiks oli tõkestada elektroonilist hääletust spiikri ametist tagandamise üle. Parlamendi reglemendile vastav salajane hääletus kukkus teisipäeva õhtul läbi, kuna Regioonide Partei, kommunistid ja Lõtvõni blokk hääletuses ei osalenud.

Samal ajal tungisid nende erakondade esindajad ruumi, kus paikneb ülemraada hääletussüsteemi arvuti ning korraldasid seal põhjaliku kakluse, mille käigus löödi eest ruumi uks ning purustati arvutiruumi eraldav klaas.

Seejärel kuulutati ülemraada töös välja vaheaeg, et testida hääletussüsteemi korrasolekut. Vaheajal loobus Tõmošenko blokk kõnetooli piiramisest.

Kui istung uuesti algas, kiitsid saadikud häälteenamusega heaks otsuse, et spiikri ametist tagandamise üle korraldatakse avalik hääletus parlamendi elektroonilise hääletussüsteemi abi.

Seejärel korraldatud hääletuse käigus toetas Jatsenjuki tagandamist 233 seadusandjat 350 saalisviibinust.

Spiikri tagandamise poolt hääletasid Regioonide Partei, kompartei ja Lõtvõni bloki saadikud, samuti üks Tõmošenko bloki saadik ja kümme valimisliidu Meie Ukraina - Rahva Omakaitse saadikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles