Armeenia opositsioon andis presidendile aega kaks kuud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jerevani tänavatele kogunes ligi 4000 opositsiooni poolehoidjat.
Jerevani tänavatele kogunes ligi 4000 opositsiooni poolehoidjat. Foto: SCANPIX

Armeenia pealinna Jerevani tänavatele kogunes eile õhtul ligi 4000 opositsiooni poolehoidjat, kes nõudsid president Serž Sargsjani lahkumist.

Rahvarohke miiting leidis aset Vabaduse väljakul ja seal mingeid intsidente aset ei leidnud, vahendas armtoday.info.

Meeleavaldajate arvates võib president ametisse jääda vaid juhul, kui ta täidab opositsiooni nõudmised kahe kuu jooksul.

Opositsioonilise Armeenia Rahvuskongressi liider Levon Ter-Petrosjan ütles, et kui võimud ei alusta opositsiooniga dialoogi enne septembri algust, jääb üle nõuda vaid üht, vahendas AFP.

Sargsjani valitsus on teinud opositsiooni mõne nõudmise osas järeleandmisi. Näiteks opositsionääride kogunemised pealinna keskväljakule on lubatud. Lisaks on vabastatud vanglast 2008. aasta presidendivalimistele järgnenud kokkupõrgetes osalenud aktiviste.

Enneaegsete parlamendi- ja presidendivalimistega pole Sargsjan aga nõustunud.

Eilsel meeleavaldusel peeti kõnesid, kus mitmeski kerkis üles mõte araabia maailmale sarnase rahvaülestõusu korraldamisest.

Valitsus andis opositsioonile loa korraldada Vabaduse väljakul demonstratsioone selle aasta aprillis ja seda pärast kolme aasta pikkust keeldu. Aastal 2008 kehtestatud keeld on seotud presidendivalimistele järgnenud protestilainega, milles sai surma umbes kümme inimest.

Eelmine Armeenia Rahvuskongressi korraldatud rahvakogunemine toimus 31. mail ja sellest võttis osa 6000 inimest. Järgmise demonstratsiooni kavatsevad opositsionäärid korraldada Vabaduse väljakul 31. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles