EL saadab erakorralist toiduabi nälgitavatele Põhja-Korea lastele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lapsed lehvitamas Hiina turistidele.
Põhja-Korea lapsed lehvitamas Hiina turistidele. Foto: SCANPIX

EL teatas täna, et annab 10 miljoni euro väärtuses erakorralist toiduabi Põhja-Koreale, aitamaks 650 000 seal näljasurmariskis elavat inimest, teatab uudistevõrk AFP.


Euroopa Komisjoni teatel läkitatakse abi peaasjalikult Põhja-Korea põhja- ja idaprovintsidesse, mida on tabanud viimase aja tõsisem toidukriis. Komisjoni andmeil on nappus nii suureks läinud, et järjest rohkem inimesi on sunnitud toituma rohust. Toidupuudust leevendavat järgmist saaki on oodata alles oktoobris.

Põhja-Korea võimud nõustusid seoses toiduabi tulekuga ka karmide jälgimisreeglitega, millega kontrollitakse, et abi tõesti jõuaks hädalisteni, teatas Komisjon.

«Põhja-Korea krooniline toiduprobleem on osades selle riigi piirkondades muutumas ilmselgelt akuutseks kriisiks,» ütles ELi humanitaarabivolinik Kristalina Georgieva. «Kui me ükskõik millises faasis avastame, et abi juhitakse kõrvale selle plaanitud saajatest, ei kõhkle Komisjon oma humanitaarsekkumise lõpetamises.»

«Me lihtsalt ei saa lubada seda, et inimesed nälga sureksid ning seetõttu kavatseme jälgida saadetiste kohalesaatmist igas faasis,» lubas Georgijeva.

ELi toiduabi on mõeldud ägeda alatoitumise tõttu haiglasse sattunud alla viie aasta vanustele lastele, rasedatele, rinnaga toitvatele emadele, haiglapatsientidele ja vanainimestele.

Euroopa Komisjoni andmeil kärpisid Põhja-Korea võimud riigi poolt jagatava toiduabi, millest kaks kolmandikku põhjakorealastest sõltub, aprillikuiselt 400 grammilt teraviljalt päevas juunis juba 150 grammi teraviljani inimese kohta.

Euroopa Komisjoni delegatsioon külastas möödunud kuul Põhja-Korea haiglaid, kliinikuid, lasteaedu ja –sõimesid, turgusid, kolhoose ning riiklikke toidujagamiskeskusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles