Iraani diplomaati kahtlustatakse rünnaku kavandamises Prantsusmaal (1)

Deutsche Welle
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani valitsusvastased Saksa välisministeeriumi ees nõudmas, et Assadi Belgiale välja antaks.
Iraani valitsusvastased Saksa välisministeeriumi ees nõudmas, et Assadi Belgiale välja antaks. Foto: Tobias Schwarz / AFP/Scanpix

Saksamaal võeti vahi alla Iraani diplomaat, keda kahtlustatakse nurjatud rünnaku kavandamises Prantsusmaal eksiilis elavate iraanlaste vastu, vahendab Deutsche Welle.

Austrias resideerunud 46-aastane Assadollah Assadi võeti vahi alla 1. juulil Lõuna-Saksamaal Baierimaal.

Teda kahtlustatakse 500 grammi lõhkeaineid sisaldanud seadme edastamises Belgias elavale paarile, kelle ülesandeks oli terrorirünnaku korraldamine.

Saksa ametivõimude sõnul plaanis paar rünnata 30. juunil Pariisis Iraani valitsuse vastu korraldatud meeleavaldust, millel osales 25 000 iraanlast.  

Autoga meeleavaldusele suundunud paari peatas Belgia eriväelaste üksus ja diplomaat võeti vahi alla järgmisel päeval Aschaffenburgi linna lähedal asunud bensiinijaamas.

Saksa prokuröride andmeil töötas Assadi Iraani saatkonnas Viinis 2014. aastast Iraani luureagentuuri MOIS heaks. Agentuuri ülesanne on Iraanis ja välismaal tegutsevate opositsioonirühmituste jälgimine.

Diplomaadile esitati Saksa seaduste aluses süüdistus spionaažis ja mõrvavandenõus, kuid ta võidakse välja anda Belgiale.

Teheran ei nõustu Assadi süüdistustega ja esitas Belgia, Prantsusmaa ja Saksamaa Saatkondadele protestinoodid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles