Ilves õhutas Gruusia presidenti reforme jätkama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia rahvuslipp.
Gruusia rahvuslipp. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves, kes saabus eile õhtul Batumisse, õhutas kohtumisel Gruusia riigipea Mihhail Saakašviliga Gruusiat jätkama 2003. aasta «rooside revolutsioonist» alguse saanud poliitilisi ja majanduslikke reforme.

Eesti riigipea sõnul saaks siin järjekindluse ja pühendumuse eeskujuks olla Gruusia korrakaitsestruktuurides korruptsiooni ulatuslik vähendamine, panustamine NATO Afganistani missiooni, mitmed majanduselu ümberkorraldused, aga ka näiteks Batumi arendamine kaasaegseks rannikulinnaks.

«See on kõik osa Gruusia tulevikust ja nüüd ongi Gruusia tuleviku ehitamise aeg,» ütles president Ilves, kinnitades samas Eesti jätkuvat toetust Gruusia territoriaalsele terviklikkusele.

«Edukas, tulevikku vaatav riik peab võrdselt panustama nii demokraatia kui ka oma maa ja inimeste majandusliku heaolu suunas, sest need mõlemad on euroopalikus tähenduses omavahel tihedalt läbipõimunud,» ütles Eesti riigipea.

Ta pidas oluliseks Gruusia majanduse ankurdamist Euroopa Liidu ja laiemalt lääne majandusruumiga, aga samuti võimude ja opositsiooni dialoogi, nende omavahelist lugupidavat suhtumist ja tugevat kodanikuühiskonda.

«Eesti valis 20 aastat tagasi oma välis- ja julgeolekupoliitilised sihid ning on olnud järjekindel ja edukas nendeni jõudmisel – Euroopasse ja Atlandi-ülesesse kogukonda jõudmisel. See on kogemus, mida oleme endiselt valmis Gruusiale kui oma sõbrale jagama,» kinnitas Ilves. «Aga oma tee ja oma sihid valivad Gruusia ja grusiinid ise, seda saavad ainult nemad teha.»

Täna kohtub president Ilves Tbilisis Gruusia peaministri Nika Gilauriga, opositsiooniparteide juhtidega ja vabakonna esindajatega.

Tagasi Eestisse jõuab riigipea homme.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles