Soome politsei vahistas Patria endise tegevdirektori

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrias toodetav jalaväesoomuk AMV.
Patrias toodetav jalaväesoomuk AMV. Foto: patria.fi

Soome politsei esindajate kinnitusel vahistasid julgeolekutöötajad Patria sõjatööstuse endise tegevdirektori kõrval ka praeguse turundusdirektori. Mõlemat meest kahtlustatakse altkäemaksu andmises.


Keskkriminaalpolitsei kinnitusel oli üks vahistatu kaitseettevõtte endine juht Jorma Wiitakorpi. Patria pressiesindaja teatel oli teine vahistatu senine turundusdirektor Veijo Vartiainen. Patria kinnitusel kuulas Soome politsei üle veel kahte ettevõtte töötajat, keda siiski vahi alla ei jäetud, vahendas AFP.

YLE Newsi kinnitusel andis kohus Wiitakorpi ja Vartiaineni vahistamiseks käsu eile.

Soome meedia teatel andsid Patria juhid Sloveenia kaitseametnikele ja poliitikutele kokku 21 miljonit eurot (328 miljonit Eesti krooni) altkäemaksu, et kindlustada suures osas Soome riigile kuuluva Patria võit Sloveenia kümnendi suu¬rimal kaitsehankel. 2006. aastal sõlmitud lepingu järgi pidi Sloveenia Patrialt ostma 278 miljoni euro (4,4 miljardit Eesti krooni) eest 135 AMV soomukit.

Augusti keskel vahetas Patria skandaali tõttu välja senise tegevdirektori Wiitakorpi, kelle asemel hakkas ettevõtet juhtima Heikki Allonen. Wiitakorpi on korduvalt lükanud tagasi kuuldused, nagu oleks Patria maksnud Sloveenia kaitseametnikele ja poliitikutele altkäemaksu.

Soome riik omab Patrias 73-protsendilist osalust, ülejäänud 27 protsenti kuulub kontsernile nimega EADS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles