Venemaa müüs Sudaanile 12 hävitajat

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MIG-29-tüüpi hävituslennuk.
MIG-29-tüüpi hävituslennuk. Foto: EPA / Scanpix.

Sudaani kaitseministri kinnitusel müüs Venemaa vaatamata ÜRO relvaembargole neile 12 MIG-29-tüüpi hävituslennukit.


«Jah, tehing on tehtud. Lennukid on ostetud,» ütles Sudaani kaitseminister Abdul Rahim Mohammed Hussein täna Moskvas toimunud pressikonverentsil, vahendas AFP.

Interfaxi teatel sai Sudaan need hävitajad 2004. aastal sõlmitud lepingu kohaselt, kui ÜRO polnud Sudaanile veel relvaembargot kehtestanud.

Husseini kinnitusel on Sudaan väga rahul kahe riigi vahelise sõjalise koostööga ning ta avaldas lootust, et Venemaa võtab aktiivsema rolli ka Sudaani naftatööstuses.
«Arvestades meie edukat kogemust majanduskoostöö alases arengus Hiinaga, soovime, et Venemaa oleks Sudaani majandusarengu teine tugitala,» täpsustas Hussein.

Inimõigustega tegeleva organisatsiooni Amnesty International andmetel on Venemaa ja Hiina hoolimata 2005. aastal kehtestatud ÜRO relvaembargole tarninud Sudaanile sõjatehnikat. Varustus läheb Darfuris humanitaarkriisi piirkonnas sõdiva Janjaweedi armee võitlejatele, keda süüdistatakse kümnete tuhandete inimeste tapmises, küüditamises ja vägistamises.

Venemaa ja Hiina on kõik sellised süüdistused tagasi lükanud ning kinnitanud, et nende relvatarned Sudaanile on külmutatud kuni ÜRO sanktsioonide tühistamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles