Suured soodustused meelitavad Soome sõjaväelasi välismaale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindralleitnant Markku Koli
Kindralleitnant Markku Koli Foto: Eesti Kaitseväe Peastaap

Soome elukutselised sõjaväelased võivad soovi korral ja ilma piiranguteta minna tööle mõnda välisriiki.

Spetsialistid rääkisid ajalehele Turun Sanomat, et taolisi üleminekuid saab lähiaastatel näha ilmselt päris mitmeid.

Kaitsejõudude peastaabi ülem kindralleitnant Markku Koli üllatas jaanipäeva eel avalikkust teatega, et siirdub tööle Araabia Ühendemiraatidesse. Ta hakkab seal nõustama kõrgeimat sõjaväejuhtkonda.

Koli on Soome sõjaväes tähtsuselt teine mees, temast kõrgemal on kaitsejõudude juhataja kindral Ari Puheloinen.

«Selliseid lahkumisi näeme ilmselt teisigi,» kommenteeris ajalehele Riigikaitsekõrgkooli uurimisjuht Hannu H. Kari.

Mitte miski ei takista Soome sõjaväelasi asuma näiteks Venemaa teenistusse. Lahkumist ei saa ka juriidiliselt takistada.

Nimetuks jääda soovinud kaitsepoliitika asjatundja rääkis, et soomlastest professionaalseid tippsõjaväelasi on meelitatud välismaistesse konsultatsioonifirmadesse aastaid. Ta ei soovinud konkreetseid riike nimetada.

«Kuigi õhkkond on küla sõja aastatega võrreldes muutunud, suhtutakse kaitsejõududes võõrriigi teenistusse minekusse endiselt eelarvamusega ja selgelt eitavalt,» rääkis asjatundja.

Spetsialisti oletusel võib välismaine kõrgepalgaline tööots olla ahvatlev eriti pensioniea lähistele jõudnud sõjaväelasele. Samas väljendas ta muret, turvalisusega seotud informatsiooni liikumise üle. «Kõrgetasemelistel, aastaid teeninud ohvitseridel on Soome kohta palju infot,» lisas ta.

Hannu H. Kari ei näe ohvitseride lahkumises välismaale turvariske, pigem on see soomlastele heaks reklaamiks.

Turvalisusega seotud küsimustes on kaitsejõudude personal pärast ametist lahkumist seotud seadustega. Näiteks vaikimiskohustus läheb temaga kaasa ka uude ametisse asumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles