Rootsis siirdati inimesele esmakordselt tehisorgan

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karolinska Ülikooli professor Paolo Macchiarini, kes operatsiooni läbi viis.
Karolinska Ülikooli professor Paolo Macchiarini, kes operatsiooni läbi viis. Foto: SCANPIX

Kirurgidel õnnestus Rootsis esimest korda ajaloos tehisorgani siirdamine inimesele.

Uue tehnika puhul pole doonorit vaja ning pole ka ohtu, et keha uut organit vastu ei võta, vahendab BBC.

Teadlased Londonis lõid kunstliku hingetoru, mis kasteti Rootsi jõudnuna patsiendi tüvirakkude lahusesse. Hingetoru saab teadlaste sõnul valmistada vaid mõne päevaga ning tegemist on patsiendi hingetoru täpse koopiaga.

Paari päevaga kasvas poorsele tehishingetorule patsiendi oma kude. Seejärel eemaldati 12 tundi kestnud operatsiooni käigus kasvaja ja kahjustatud hingetoru osa ning asendati tehisorganiga.

Paljunevad oma keha rakud muudavad hingetoru üsna pea eristamatuks tavalisest tervest hingetorust. Samuti võtab keha seda kui enda organit ning seetõttu ei pea patsient manustama tugevaid ravimeid, et keha organi vastu võtaks.

36-aastasel Eritreast pärit geoloogil Andemariam Teklesenbet Beyenel, kes teeb Islandil oma doktoritööd, oli ravimatu vähkkasvaja, mis vaatamata kiiritusravile ja keemiaravile oli muutunud golfipalli suuruseks. Kasvaja segas mehe hingamist ning siirdamiseta oleks ta üsna pea surnud.

Operatsiooni Karolinska ülikooli haiglas juhtis Itaalia professor Paolo Macchiarini. BBC-le antud intervjuus avaldas kirurg lootust, et saab sama tehnikat kasutada nüüd üheksa kuu vanuse Korea lapse ravimiseks, kes sündis väärarenenud hingetoruga.

Kuu aega pärast operatsiooni läheb Beyenel hästi. Ta on veel üsna nõrk, kuid seisund püsib stabiilne.

«Tänu nanotehnoloogiale saame uues regeneratiivse meditsiini harus toota tellimusele vastavalt valmistatud hingetorusid kahe päeva kuni nädala jooksul,» selgitas Macchiarini.

Kirurg avaldas lootust, et tulevikus saab teisigi organeid sarnaselt parandada või asendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles