Idee: sigaretid võiks muuta retseptikaubaks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigarettidest võiks saada retseptikaup?
Sigarettidest võiks saada retseptikaup? Foto: Toomas Huik

Islandil on kaalumisel idee muuta sigaretid retseptikaubaks ning viia nende müük kauplustest apteekidesse.

Idee üheks algatajaks on endine terviseminister Siv Fridleifsdottir, keda toetavad ka Islandil tegutsevad terviseedendajad ja tubakavastased organisatsioonid. Retseptikaubaks muutmise idee on tegelikult vaid üks osa 10-aastasest plaanist, mille sihiks on keelata suitsetamine kõikides avalikes kohtades, vahendas The Guardian.

Fridleifsdottir selgitas, et kogu plaani suurem eesmärk on hoida lapsi ja noori suitsetamisega alustamisest. Ta tõdes ka, et plaani järgi tõuseks sigarettide hind kümme protsenti aastas. See on kooskõlas WHO andmetega, et kümneprotsendiline sigarettide hinnatõus vähendab suitsetamist neli kuni kaheksa protsenti.

Plaani koostamisel kaasa löönud Islandi kardioloogiaühenduse juht Thorarinn Gudnason selgitas lähemalt retseptikaubaks muutmise süsteemi. Arstid kirjutaksid sigarette välja vaid nendele patsientidele, kes on vanemad kui 20 aastat ja diagnoosi järgi sõltlased. Samuti klassifitseeritaks nikotiin sõltuvust tekitavate ainete hulka.

«Nikotiinist loobumine on sama keeruline kui heroiinist loobumine. Seda mitte kõrvaltoimete, vaid eelkõige himude ja sõltuvusse sattumise kiiruse osas,» lausus Gudnason.

Plaani osa, mis liigitaks sigaretid ravimiteks, tähendaks ka seda, et enne turule tulekut peakid tootjad tegema põhjalikke uuringuid ja katseid nagu see ravimite puhul kombeks.

«Arvan, et kui me teaksime kõrvalmõjusid – kopsuvähk, südamerabandused, krooniline obstruktiivne kopsuhaigus – ei jõuaks sigaretid kunagi müüki,» märkis kardioloogide esindaja.

Samuti käsitletaks ettepaneku järgi tubakasuitsu kui vähki tekitavat ainet, millele peaksid kehtima sarnased piirangud nagu teistelegi tuntud kantserogeenidele.

Islandi valitsuse esindajad on ettepanekut kommenteerinud öeldes, et see on tõsine ettepanek, kuid selle läbisurumine on vähe tõenäoline. Parlament võtab ettepaneku arutamisele sügisel, kui saadikud suvepuhkuselt naasevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles