Internetti lekkis video plahvatustest Türkmenistanis

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türkmenistani lipp automagistraali ääres pealinnas Aşgabatis. Eemalt paistab ekspresidendi Saparmurat Nijazovi mausoleum.
Türkmenistani lipp automagistraali ääres pealinnas Aşgabatis. Eemalt paistab ekspresidendi Saparmurat Nijazovi mausoleum. Foto: SCANPIX

Uudisteportaali Fergana kätte sattunud video järgi leidis Türkmenistani linnas Abadanis aset mitu võimast plahvatust, valitsuse ja presidendi esindajad eitavad relvaladude õhku lendamist.
 

Portaal Hronika Turkmenistana teatas, et hukkunute arv läheneb 200-le. Pooled ohvritest on sõjaväelased, ülejäänud on tsiviilisikud.

Fergana andmetel lendasid õhku laskemoonalaod, mis jäävad pealinnast Aşgabatist 20 kilomeetri kaugusele. Välisministeerium oli varem teatanud, et plahvatus leidis aset ilutulestiku ladudes.

Kohalikud õiguskaitsjad ja portaali Fergana allikad teatasid neljapäeval kohe pärast esimest kärgatust kella 16 paiku, et õhku lendasid veel Nõukogude perioodist pärit relvalaod, aga mitte Hiinas toodetud pürotehnika.

Videokaadrid on filmitud 7. juulil kella 18 paiku ja sealt on näha üks tugevamaid plahvatusi ning põlevad tükid, mis lendasid sadade meetrite kaugusele.

Ka on Aşgabati-Abadani maanteel näha autovoolu, mis liigub ühes suunas ehk Abadanist välja.
Türkmenistani võimud tegid ametniku avalduse, mille järgi on mõned meediaväljaanded edastanud teavet, mis moonutab tegelikku olukorda ja põhineb kahtlastel allikatel. Vene meedias levivatesse vastavatesse uudistesse suhtub Türkmenistan kui provokatsiooni ja see põhjustab äärmuslikku meelepaha, seisab välisministeeriumi avalduses.

Kohe pärast plahvatusi teatasid võimud, et olukord on kontrolli all. Pealtnägijad rääkisid Ferganale, et «tegelikkuses tähendab see blokaadi ja infoleviku, seal hulgas interneti takistamist». Ka on probleeme telefonisides.

Tänase päeva seisuga on enamus kodudest pealinna põgenenud inimestest Abadani tagasi tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles