Kongo DV erakond nimetas Bemba presidendikandidaadiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendikandidaat Jean Pierre Bemba.
Presidendikandidaat Jean Pierre Bemba. Foto: DAVID LEWIS / REUTERS

Kongo DV erakond nimetas reedel Jean-Pierre Bemba presidendikandidaadiks detsembrikuus toimuvatel valimistel, teatasid võimuesindajad.

Bemba tunnistati alles eelmisel kuul süütuks sõjakuritegude sooritamises.

Kongo Vabastusliikunise juhtliikme Jean Jacques Mamba sõnul kandideerib Bemba nende partei esindajana viieaastaseks võimuperioodiks.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) mõistis juunis apellatsiooniprotsessil Kongo Demokraatliku Vabariigi endise asepresidendi Jean-Pierre Bemba õigeks, tühistades talle 2002.-2003. aastal Kesk-Aafrika Vabariigis toime pandud sõjaroimade eest määratud 18-aastase vangistuse.

ICC-s kohtunikud mõistsid Bemba 2016. aastal süüdi viies sõja- ja inimsusevastases kuriteos, mille sooritasid tema sõdurid viiekuulises sõjakäigus KAV-is. Protsess oli ICC-s esimene, milles keskenduti seksuaalvägivallale kui sõjarelvale.

Bemba saatis oma võitlejad, Kongo Vabastusliikumise (MLC), KAV-i 2012. aasta oktoobris, et need suruksid maha putši tollase presidendi Ange-Félix Patassé vastu. ICC ütles 2016. aasta otsuses, et Bemba ei täitnud oma kohust peatada rida tema sõdurite "sadistlikke ja julmi" vägistamisi, mõrvu ja rüüstamist.

Bemba kandideeris 2006. aastal ebaõnnestunult Kongo DV praeguse presidendi Joseph Kabila vastu riigipeaks. Pärast seda, kui tema toetatud rühmituse ja valitsusvägede vahel puhkes 2007. aastal sõjategevus, sunniti ta riigist lahkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles