Venemaa presidendile pakutakse seitset aastat

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade riigiduuma istungitesaali
Vaade riigiduuma istungitesaali Foto: Reuters / Scanpix

Vene meedia andmetel võis tulevase riigipea ametiaeg venida riigiduumas toimunud hoogsate arutelude käigus isegi pikemaks, kui pakkus praegune president Dmitri Medvedev, ent põhiseaduskomisjon lükkas viimastel andmetel sellise ettepaneku tagasi.

Kremli ettepanekul alanud konstitutsiooni parandamine, et pikendada presidendi volitusi praeguselt neljalt aastalt kuuele ja riigiduuma volitusi viiele aastale läbis reedel kindlalt esimese lugemise. Teine ja kolmas ring võivad tuua tulemusse aga ootamatu pöörde, kirjutas täna Nezavissimaja Gazeta.

Nimelt tuli rida saadikuid kohe lagedale ideega pikendada presidendi ametiaega aasta võrra enam, kui praeguses eelnõus ette on nähtud. Seda mõtet toetavad ajalehe andmetel vähemalt Õiglane Venemaa ja Liberaaldemokraatlik Partei.

Õiglase Venemaa esindaja Mihhail Staršinov rõhutas, et seitsme aasta pikkune ametiaeg «võiks vastata aja nõuetele», samas kui praegune nelja aasta pikkune ametiaeg ei ole sugugi kooskõlas «nende realiteetide ja globaalsete protsessidega, mis maailmas toimuvad».

Hiina Rahvavabariiki näiteks tuues, märkis saadik, et seal «tehakse plaanid alati mitu aastat ette, mis ei sega üldse arenemist». Staršinovi hinnangul oleks seitsme aasta pikkune ametiaeg praeguses olukorras igatahes «vastuvõetav».

Samasugused seisukohad kõlasid ka liberaaldemokraatide leerist. «Meie positsioon on seitse aastat, sest praegu eelnõus pakutud viis ja kuus aastat viivad selleni, et üks valimiskampaania tuleb kohe teise järel,» selgitas LDPRi fraktsiooni liige Sergei Ivanov, kes esitas vastava ettepaneku ka konstitutsioonikomisjonile.

Seda ettepanekut toetas ka patriootilist suunda esindav politoloog Egor Holmogorov, kelle hinnangul oleks presidendi pakutud kuue aasta pikkune ametiaeg õige, kuid poolik lahendus. Prantsusmaal läbi proovitud gollistlik süsteem seitsmeks aastaks valitava presidendiga oleks tema sõnul «märksa mõttekam».

RIA Novosti andmetel lükkas riigiduuma konstitutsioonikomisjon täna Ivanovi muudatusettepaneku siiski tagasi ning eelnõusse jääb presidendi plaanitavaks ametiajaks kuus aastat. Samal ajal lükati tagasi ka kommunistide ettepanek lubada samal isikul presidendiks olla vaid ühe ametiaja, mitte kahel järjest, nagu praegu, vahendas Lenta.ru.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles