Hronika: Türkmenistani plahvatustes sai kannatada 1382 inimest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhhamedov.
Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhhamedov. Foto: SCANPIX

Uudisteportaali Hronika Turkmenistana andmetel sai Abadani laskemoonaladude plahvatustes viga 1382 inimest, teatest ei selgu hukkunute arv.

Portaali usaldusväärsete allikate kinnitusel on kolmandik kannatanutest lapsed, vahendas lenta.ru.

Türkmenistani pealinnast Aşgabatist 20 kilomeetri kaugusele jäävad laod lendasid õhku 7. juulil, plahvatused kestsid järgmise päeva hommikuni.

Võimuesindajad lükkasid alguses väited laskemoonalaos juhtunud plahvatusest tagasi ja väitsid, et juhtunu taga oli hoopis Hiinas valmistatud ilutulestikuseadmed. 10. juulil tunnistasid nad, et pürotehnika plahvatusega kaasnes põleng laskemoonalaos, milles hukkus 15 inimest.

Hronika Turkmenistana andmetel hävis ladude lähedal asuvas Guneši külas täielikult 127 elumaja. Portaali andmetel on hukkunuid oluliselt enam, kui võimud julgevad tunnistada.
«Rakett lendas otse haiglasse, kaks raketti tabas sünnitusmaja. Hukkus vähemalt 30 inimest, sealhulgas vastsündinuid.»

Lisaks sellele kirjutab portaal, et üks rakett tabas 30-liikmelist lasterühma, kes suundus arvutiõpetuse tundi. «Ellu ei jäänud keegi, alles jäid üksnes üksikud fragmendid kehadest,» vahendab Hronika pealtnägija sõnu.

Teist päeva töötavad õnnetuspaigal Abadanis ja Gunešis Venemaa eriolukordade ministeeriumi spetsialistid. Väidetavalt ei tahtnud president Gurbangulõ Berdõmuhhamedov Vene spetsialiste riiki lubada, kuid kohalikud ametnikud ei saanud õnnetuse tagajärgede likvideerimisega hakkama.

8. juulil ehk päev pärast plahvatusi kinnitati Vene eriolukordade ministeeriumist meediale, et Türkmenistani võimud ei ole abi palunud.

Praeguste andmete järgi leidsid plahvatused aset hooletuse ja lohakas ümberkäimises laskemoonaga. Riigipea vallandas seetõttu kaitseministri asetäitja ja alandas kaitseministri sõjaväelist auastet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles