Esko Aho: Soome on negatiivne maa

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esko Aho
Esko Aho Foto: SCANPIX

Nokia asepresidendi ja Soome endise peaministri Esko Aho sõnul domineerib Soomes praegu enneolematult halb õhkkond.

Aho rääks MTV3 hommikuprogrammis «Huomenta Suomi», et Soome pole tema eluajal olnud nii negatiivne, kui ehk jätta arvestamata vaid 1970ndate algus.

«Paneb jahmatama, kui palju negatiivsust on Soome kõigis eluvaldkondades. See puudutab ka poliitikat,» ütles ta.

Aho sõnul hakkab negatiivsus silma muu hulgas ka meedias. «Kui lehitsed päevalehti, siis nende üldine toon on jube negatiivne. Kui mõelda Nokia personalikärbetele, siis kui rääkisime 1400 töökoha vähendamisest, olid kõik väga huvitutud Nokias toimuvast. Kui oleme nüüd andnud märku, et kaduvate töökohtade asemele tekib ilmselt üle 1400 uue töökoha, siis on huvi radikaalselt vähenenud.»

Esko Aho oletusel võib üldise rahulolematuse pulbitsemise põhjuseks olla varasem hea käekäik.

«Võib-olla see on tingitud sellest, et meil on pikka aega läinud hästi. Alati on olemas väike oht, et heaoluga harjutakse ära ja nii ei mäletata enam, et jõukus sünnib uute asjade tegemise, katsetamise ja riskide võtmise kaudu,» jutustas ta.

Täiesti selge on see, et praegune maailma jagab soomlased tänasel päeval edukateks ja läbikukkunuteks viisil, mis ei ole hea, märkis ta.

Aho on veendunud, et meedia peab näitama õhkkonna muutmiseks eeskuju. «Meedia peaks kajastama ka positiivseid uudiseid ja tooma näiteid sellest, kuidas teha asju hästi ja kuidas saadakse hakkama,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles