Lavrov: NATO laienemine probleeme ei lahenda (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Alexander Shcherbak / Alexander Shcherbak/TASS / Scanpix

NATO laienemine Venemaa piiridele lähemale ja uute riikide liitumine allianssiga ei suurenda NATO julgeolekut ja neid samme ei saa pidada lahenduseks praegustele probleemidele, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov täna.

«NATO on reaalsus. See on külma sõja aegade atavism, kuid siiski reaalsus ja me kohtleme seda kui reaalsust. Me ei usu, et see, mida NATO teeb, üritades laieneda Vene piiridele üha lähemale ja lähemale, neelates riike, ausalt öeldes suurendab allianssi julgeolekut. Me ei usu, et see on lahendus praegustele probleemidele,» sõnas Lavrov intervjuus telekanalile RT.

«Praegu on meil ühised ohud, ühised vaenlased: terrorism, kliimamuutus, organiseeritud kuritegevus, uimastiäri. Mitte ühtegi neist ei lahenda efektiivselt NATO laienemine,» lisas ta.

Lavrov kommenteeris ka USA presidendi Donald Trumpi avaldust, et NATO liikmesriigid on näidanud üles pretsedenditut valmisolekut suurendada oma kaitsekulutusi.

«Mis puudutab kaitsekulutusi, siis isegi ilma mingisuguse suurenemiseta, näitavad praegused andmed, et NATO kulutab kaitsele umbes 20 korda rohkem kui Venemaa,» ütles Lavrov.

Välisminister puudutas ka teisi teemasid. Muu hulgas tervitas ta USA presidendi Donald Trumpi ja välisministri Mike Pompeo jõupingutusi Korea poolsaare küsimuse lahendamisel.

Lisaks avaldas Lavrov lootust, et esmaspäevasel Trumpi ja Vene presidendi Vladimir Putini kohtumisel tõstatakse Ukraina küsimus.

«Meil on ka kanal Ukraina küsimuses, mille raames president Putini abi ning USA erisaadik mitu korda kohtusid, kuid ilma märgatava eduta, sest meie USA kolleegid üritasid oma vene kolleegidega kohtudes alati irduda teravalt Minski lepetest, mis märgivad konsensust Ukraina kriisi kohta,» lausus Lavrov.

«Me (Venemaa ja USA) jätkame proovimist ja loodame, et saame kindlasti seda teemat arutada Helsingis,» ütles välisminister.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles