Lahesõja sündroom tunnistati haiguseks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahesõja kaadrid.
Lahesõja kaadrid. Foto: Wikipedia.org

USA Kongressi toetusel koostatud värskes raportis jõutakse järeldusele, et nn Lahesõja sündroom on haigus, mille all kannatab üle 175 000 veterani, kes võisid 1991. aasta sõja ajal Iraagis kokku puutuda keemiarelvaga.

 

Mõned eelmised uuringud pole seda sündroomi eraldi haiguseks tunnistanud, kuid uus uurimus annab lootust Lahesõja veteranidele, kes taotlevad valitsuselt abi, et ravida erinevaid seletamatuid närvisüsteemi haigusi, ajuvähist polüskleroosini, vahendas Reuters.

Lahesõja veteranid põevad raporti koostajate hinnangul füüsilist haigust, sest see erineb iseloomult ja tüsistustelt tavalisest vaimsest lahingustressist ehk nn mürsušokist, mille all kannatavad teiste sõdade veteranid.

Salapärase sündroomi sümptomitena on mainitud pidevaid peavalusid, üldisi valusid, kognitiivseid häireid, seletamatut väsimust, nahaärritust, kroonilist kõhulahtisust, seedimis- ja hingamisprobleeme.

«Teaduslikud tõendid ei jäta mingit küsimust, et Lahesõja haigus on tõeline seisund, millel on tõelised põhjused ja tõsised tagajärjed veteranidele, keda see mõjutab,» leidis kuus aastat tegutsenud komisjon.

Kongressil soovitatakse seetõttu suurendada igal aastal Lahesõja veteranide terviseuuringutele eraldatavat rahasummat 60 miljoni dollarini. «See on rahvuslik kohustus, mille muudab eriti hädavajalikuks see, et Lahesõja veteranid on palju aastaid oodanud vastuseid ja abi.»

Lahesõja haigus mõjutab raporti andmetel vähemalt veerandit kokku 700 000 endisest sõdurist ehk umbes 175 000 - 210 000 veterani, kes võitlesid USA vägede koosseisus Iraagi väljatõrjumiseks Kuweidist. Paljudel neist on sümptomid aja jooksul siiski leevenenud.

Tervisehäirete võimalike põhjustena mainis erikomisjon kaht peamist: sõduritele kaitseks närvigaasi vastu antud ravimit, mida tuntakse püridostigmiin bromiidina, või mürkaineid-pestitsiide, mida kasutati tolle sõja ajal laialdaselt.

Samas ei välistatud ka võimalust, et sõdurid hingasid sisse suures koguses suitsu, mida ajasid välja põlevad naftapuuraugud, ega ka kokkupuutumist sariingaasiga, kui Iraagi vägedelt kätte saadud varusid hävitati.

USA valitsus on aastate jooksul kulutanud Lahesõjaga seotud terviseuuringutele umber 440 miljonit dollarit, ent viimastel aastatel rahaeraldused kahanevad ja sageli pole need fokuseeritud veteranide tervise parandamisele, tõdetakse veel värskes raportis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles