Scheffer: Venemaa vastuseis ei takista NATO laienemist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer Valencias.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer Valencias. Foto: Reuters / Scanpix

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kinnitas täna, et allians toetab kommunismileeri kuulunud riikide liitumist sõjalise ühendusega ka vaatamata Venemaa vastuseisule.


«NATO jätkab koostööd kõigi Balkani, Ida-Euroopa ja Kaukaasia riikidega, mis soovivad meie alliansiga liituda,» ütles Scheffer Valencias toimunud NATO liikmesriikide parlamendisaadikute kohtumisel, vahendas AFP.

«Sõltumatute riikide teke endise NSV Liidu territooriumil on reaalsus. Nende riikide suutlikkus ise oma tulevikku määrata on uue Euroopa lakmustest,» täpsustas endine Hollandi välisminister, kelle hinnangul ei pea NATO valima Venemaa ja alliansi edasise laienemise vahel, sest see tekitaks uusi erimeelsusi.

Moskva suhted NATO ja USAga on viimasel ajal märgatavalt halvenenud, sest Venemaa seisab teravalt vastu Gruusia ja Ukraina võimalikule liitumisele alliansiga. Lisaks tekitab paksu verd Kosovo iseseisvumine ja Ühendriikide kavandatav raketikaitsekilp.

Scheffer avaldas soovi kohtuda Moskvas Vene ametiisikutega, et lahendada Venemaa ja alliansi suhetes tekkinud erimeelsused.

«Olen valmis minema Moskvasse ja rääkima Venemaa juhtkonnaga. Ma olen selleks valmis ja usun, et selleks on valmis ka NATO liitlased. Loodan, et mind tervitatakse seal varsti,» lisas Scheffer.

NATO peasekretär puudutas põgusalt ka augustikuist Vene-Gruusia konflikti ning rõhutas, et peab oluliseks sõltumatu uurimise vajalikkust. Samuti mõistis ta hukka Venemaa Föderatsiooni otsuse tunnustada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust, nimetades seda ebaseaduslikuks.

«Ma toetan neid, kes tahavad viia läbi sõltumatu uurimuse selgitamaks, mis tegelikult juhtus. Kuid sõltumata sellest, kes tulistas esimesed lasud, oli Venemaa jõukasutus ebaproportsionaalne,» lisas Sheffer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles