Kasparov: kriis kukutab võimult nii Putini kui Medvedevi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Kasparov.
Garri Kasparov. Foto: AFP / Scanpix.

Kasvav tööpuudus ja majanduskriis sunnivad nii peaminister Vladimir Putini kui president Dmitri Medvedevi 2012. aastaks võimult lahkuma, ennustas täna Vene opositsiooniliider Garri Kasparov.

«Usun, et praegune režiim 2012. aastat ei näe. On tõenäoline, et nad ei näe ka 2010. aasta lõppu. Kõik toimub nii kiiresti,» ütles Krenli poliitika vastu ristiretke alustanud endine male maailmameister usutluses Reutersile. «See struktuur variseb kokku.»

Varsti pärast Kasparovi intervjuud teatas Medvedev, et globaalne finantskriis on jõudnud Vene majandusse ja mõjutab «omal moel» iga tööstusharu. President kinnitas, et paljud sektorid, mis vajavad riigi abi, seda ka saavad.

Kasparov, kes oli hiljuti uue opositsiooniliikumise Solidaarsus kaasasutaja, ennustas suuri tänavarahutusi, kui kriisi tõttu hakkavad kaduma töökohad, eriti relvajõududes, mida valitsus kavandab reformida.

«Ameerikas ja Suurbritannias püüavad valitsused lahendada vaeste probleeme rikaste arvelt,» ütles Kasparov. «Venemaal on asi vastupidi. Venemaal päästetakse oligarhe ja Putini sõprade ettevõtteid ning seda tehakse maksumaksja kulul.»

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov keeldus usutlust kommenteerimast, kuid märkis, et Kasparov pole kunagi pääsenud valitud ametikohale ning «pole paraku suutnud endale ei poliitikas ega isegi selle äärealadel üldse mingit kohta leida».

Kasparovi sõnul ootab ta ennetähtaegseid valimisi, kuna kriis «hirmutab Putinit ja ta tahab tagasi Kremlisse pääseda».

«Praegu on aeg oma nahk päästa. Seepärast usungi, et nad liiguvad peagi uude valimiste faasi,» ütles Kasparov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles