Havel kiitis otsust jätta Putin preemiata

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Václav Havel.
Václav Havel. Foto: SCANPIX

Tšehhi endine president Václav Havel avaldas heameelt selle üle, et Venemaa peaministrile Vladimir Putinile ei anta mainekat Quadriga auhinda.

Kommunistliku impeeriumi lagunedes veretut sametrevolutsiooni juhtinud kunagine dissident ja Tšehhi president tervitas Saksamaa ühingu Werkstatt Deutschland otsust jätta Putin preemiata, nimetades seda targaks otsuseks, vahendas uudistevõrk AFP.

«Václav Havel leiab, et paneel tegi otsust muutes väga targa otsuse,» kommenteeris tuntud näitekirjaniku ja ühiskonnategelase sekretär Sabina Tancevova. «Preemia tulnuks anda inimestele nagu Anna Politkovskaja, Sergei Kovalov või Liu Xiaobo, kes on pühendanud oma elu inimõiguste ja –vabaduste kaitsmisele ning demokraatia propageerimisele.»

Saksa meedia teatel oli 2009. aastal sama preemia pälvinud Havel valmis sellest protestiks loobuma. Tšehhoslovakkia taasiseisvumisliikumisele poliitilise ja kultuurilise hääle andnud ja pärast niinimetatud sametlahutust kaheks ametiajaks Tšehhi Vabariigi presidendiks valitud Haveli hinnangul polnud preemia andmine Putinile põhjendatud.

Eile teatas Werkstatt Deutschland, et otsustas silmapaistvatele isikutele ühiskonna hüvanguks tehtud väärtustel põhineva töö eest antavat preemiat Putinile mitte anda, et vaigistada Saksa ühiskonnas tekkinud pahameelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles