USA rahandusminister ei taha autogigante toetada abipaketi rahadega

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide kolme autotööstuse esindajad kohtusid eile senati rahanduskomisjoniga ja palusid laenuks 25 miljardit dollarit, kuid rahandusminister Hank Paulson pole sellega nõus.


Ford, General Motors ja Chrysler on hoiatanud, et ilma riikliku finantsabita tabab neid pankrot. Sel juhul jääks USAs tööta hinnanguliselt neli miljonit inimest.

Senati rahanduskomisjon ei lubanud firmajuhtide hoiatusele vaatamata neile kiiret laenu. Vabariiklaste esindajad suhtusid eriti kõhklevalt firmade toetamisse maksumaksjate rahadega. Ka president George W. Bush on vastustanud autotööstuse otsest finantsabi.

Tööstusringkonnad ja demokraadid on toetanud ideed võtta vajalik rahasumma valitsuse 700-miljardilisest abipaketist. Täna annavad Detroidi tööstusgigantide juhid aru esindajatekoja ees.

USA rahandusminister Hank Paulson pole nõus autofirmade toetamisega pankade päästmiseks loodud riiklikust abipaketist, vahendas Financial Times. «Ma ei näe sel mingit mõtet,» märkis ta.

Föderaalreservi president Ben Bernanke ja minister Paulson kaitsesid eile kongressis oma tegevusliini. Nende sõnul tuleb keskenduda finantssüsteemi tasakaalustamisele.

Pankadele jäeti esmaabiks 250 miljardit dollarit, sellest 160 miljardit on juba ära jagatud. Paulson soovib jätta osa rahast alles ning seda saaks jagada jaanuaris ametisse astuv uus valitsus.

Autofirmade sõnul pole neil võimalik oodata president Barack Obama ametisse astumist ja sellele järgnevat võimalikku riiklikku finantsabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles