Kongo mässulised taanduvad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajate tugipunkti ümbritsev okastraat Põhja-Kivu linnas Kanyabayongas.
ÜRO rahuvalvajate tugipunkti ümbritsev okastraat Põhja-Kivu linnas Kanyabayongas. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO sõjalise esindaja teatel on Kongo DV idaosas valitsusvägedega võidelnud tutsi mässulised asunud oma positsioone rindel maha jätma, et teha ruumi rahuvalvajatele.

 

Põhja-Kivu provintsis mitu nädalat edasi tunginud mässulised lahkuvad pressiesindaja sõnul «sadade kaupa» eesliinilt, et toetada ÜRO rahuinitsiatiivi, vahendas Reuters.

Keskvõimuga tülli läinud renegaatkindral Laurent Nkunda rühmitus teatas juba eile, et tõmbub kahelt rindelt hea tahte žestina tagasi ning lubab sinikiivritel need alad oma kontrolli alla võtta.

Mässulised tõmbuvad tagasi lõunasse kolmel teljel – Kanyabayonga linnas Kibirizi ja Nyanzale suunas ning Rwindist samuti lõuna poole. Seda jälgivad ka ÜRO vaatlejad.

Kongo idaosas on viimaste nädalate sõjategevuse eest põgenenud veerand miljonit inimest ning regioonis puhkes humanitaarkatastroof. Inimõiguslased süüdistavadnii mässulisi kui valitsusvägesid ja nende liitlasi vägivallas tsiviilelanike vastu.

ÜRO rahuvalvemissioon selles piirkonnas on juba praegu maailma suurim, kuid seda võidakse peagi täiendada lisajõududega.Konflikti juured ulatuvad juba poolteise aastakümne taha, kui naaberriigis Rwandas toimus kurikuulus genotsiid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles